Krijg de tyfus!!! - Reisverslag uit Tamale, Ghana van Nienke Leenders - WaarBenJij.nu Krijg de tyfus!!! - Reisverslag uit Tamale, Ghana van Nienke Leenders - WaarBenJij.nu

Krijg de tyfus!!!

Door: Nienke

Blijf op de hoogte en volg Nienke

24 November 2007 | Ghana, Tamale

"Krijg de tyfus!" Het is niet dat ik deze woorden nou zo vaak in mijn mond genomen heb, maar na afgelopen week kan ik met 100% zekerheid stellen dat ik ze in ieder geval nooit meer zal gebruiken...aan den lijve heb ik namelijk mogen ondervinden wat de tyfus is. Geen pretje.
Wat begon met moeheid en spierpijn, breidde zich al gauw uit naar extreme koorts en hoofdpijn.
Na een nacht al ijlend en zwetend te hebben doorgebracht, waarbij ik imaginair bezocht werd door boze dansende medicijnmannen, mijn deken onverminderd uit zichzelf bleef wapperen en ik toch echt zeker wist dat er een negerkindje in mijn kamer zat besloot ik naar het ziekenhuis te gaan om me te laten testen. Aangezien half blank Tamale plat ligt door malaria had ik dezelfde uitkomst verwacht...maar hij bleek negatief. (wat natuurlijk positief is)
5 Testen, 6 bloedbuisjes (dat gebuerd hier verbazingwekkend steriel en netjes) en 3 uur later kwam de uitslag: Typhoid-fever, oftewel buiktyfus. Hoewel ik ondertussen van elk lichaamsdeel last had, behalve van mijn buik, en ik hiertegen in NL al ingeent was, bleek de uitslag na enig nazoekwerk te kloppen. Gelukkig is het een bekende ziekte hier en is antibiotica hier op elke straathoek te verkrijgen (ze zijn hiet nogal fan van medicijnen...tegenwoordig deel ik gewoon vitaminepillen uit en als ik de mensen hier mag geloven verrichten ze wonderen...hoezo placebo-effect?)
Geen idee wanneer het S-Typhi-bacterietjes mijn lichaam binnen is gekomen, maar kijkend naar de open keuken waar elke avond met ongewassen handen tussen de dieren en smutzige kinderen mijn eten bereid word, of het ongekookte warme water waar elke morgen thee van gemaakt wordt heb ik toch een stil vermoeden...
Maar goed, de antibioticakuur is inmiddels geeindigd en ik voel me weer kiplekker...en ach...verplicht moeten uitrusten op het strand, met uitzicht op zee, prachtige palmbomen, visserbootjes en een (non-alcoholische) heerlijke cocktail in mijn hand is lang zo gek nog niet....

Bolgatanga - Tongo Hills
Letterlijk in de middle of nowhere. Een weer enerverende trotro-rit waarbij een 'big momma' (picture; het type 'ontzettendgezellig dikke negerin') subtiel van het ene bankje naar het andere wordt gebonjourd. Al zwetend en hijgend achterin gekomen, over alle uitgeklapte middenbankjes geklommen roept een man hard door de bus, wijzend op het stoeltje naast hem: "That woman can't sit here!! She is too fat!!"
Er klinkt gegrinnik in de bus, en omdraaien voor vrouw is praktisch gezien onmogelijk. Gelukkig voor deze steeds ongemakkelijker kijkende dame neemt een man naast ons het voor haar op: "She is not fat!! She is just big!"
Hmm...yeah right! En knus kruipt ze op het stoeltje *of anderhalf* voor ons...
Eenmaal in Tongo is er niets. Helemaal niets. Geen taxi's, geen fietsen te huur, geen bussen, geen guides die op je blanke kleur afstormen als bijen op hun honing...niets. Behalve 1 dronken Ghanees welke ons voor 8 euro wel wilde rondleiden. Nee...bedankt.
Gezien het feit dat onze bestemming (Tengzu) nog 9 km bergopwaarts was, leek lopen ons niet echt een optie. We gaan op zoek naar vervoer.
We lopen het dorpje in het zien een motor staan...ik zie een kans!
We zoeken de eigenaar van deze stalen ros en worden enthousiast onthaald door de Chief (baas van het dorp) en co.
Een van de 'en co's' wil ons wel brengen....Perfect!
3 man op een motor, en gaan!
We komen langs kleine hutjes met daken van riet, en zien kinderen spelen met stukken touw en gras.
We arriveren in het dorpje en rijden direct naar de Chiefs Palace. Een woonkamer met twee banken, een salontafel, een oude Ghaneze man (de Chief) met zijn hond (Peace) en, ontzettend back to basic en precies wat je verwacht in een huisje in de middle of nowhere: een megatv met zo mogelijk een nog meer mega-dvd en videorecorder, en 50 videobanden in elk genre. Die man heeft het er maar druk mee.
Een 5e persoon komt binnen. Zonnebril, zwetend, en zwaar naar alcohol ruikend. Hij blijkt onze gids. Aangenaam kennis te ruiken.
Gladjes verteld hij over de omgeving en probeert ons te overtuigen dat hij zeker aan al onze verwachtingen zal voldoen. Afsluitend: 'What are you're expectations?'
Hij vraagt 6,5e per persoon...absurd voor Ghaneze begrippen. Ik speel al mijn vrijwilliger/student/reiziger/jong/I-love-Ghana-troeven uit en weet de prijs tot 3,5 te verlagen. Redelijk. Daar gaan we dan.
Een tocht door een wijdse omgeving met schitterende rotsformaties om ons heen. We beklimmen er enkele en komen uit bij 'n grot, wat je volgens traditie alleen met ontbloot bovenlichaam en op blote voeten mag betreden.
Zo gezegd, zo gedaan.
Barefoot & topless beklimmen we 't laatste gedeelte van de rotsen. Bovenaan een overkappende rots zit een man naast een berg kippenveren, koeienbotten en een plakaat cacaoboter. Een ander verteld dat je hier tegen het offer van een guineafowl (parelhoen) al je problemen kan laten oplossen; al sinds de 18e eeuw.
Onze dronken gids komt al vallend met open broek ook bij ons liggen en ik voel me een beetje ongemakkeijk. Enerzijds omdat een van de aanwezige mannen blijft lachen waardoor ik het idee krijg dat dit allemaal een grote grap is, anderszijds omdat de stinkende gids naast mij ligt. Ik ben er dan ook al wel gauw klaar mee en ben blij als we weer naar beneden kunnen. 't Uitzicht is namelijk prachtig en eenmaal op de veilige terugweg kan ik er ook wel om lachen. Daar lagen we dan halfnaakt op een Afrikaanse steen te kijken naar een berg dons & botten, met onze rugzakjes op...haha...touristje te spelen.
Onze heenweglift blijkt onbereikbaar, en dus zit er weinig anders op dan te lopen. Maar zelfs bergafwaarts is het een lange toch zonder water in de brandende zon. Als kinderen zo blij waren we dan ook ook toen er twee jongentjes van een jaar of 10 voorbij kwamen crossen op hun mountainbikes...
We manen ze tot stilstand en leggen ze uit hoe we in Nederland fietsen. Wij op het zadel, de jochies op de stang. Ze vinden het geweldig en wij nog meer...Onderaan de berg vinden we een spot (cafeetje) en bestellen water (dorst!) en voor onze reddende engeltjes elk een welverdiend Maltbiertje. Stoer proosten ze met elkaar en drinken stralend hun eerste 'biertje' als echte mannen.
Wanneer we horen dat het wachten op een trotro nog wel een paar uur kan duren, zakt onze de moed in de schoenen...maar Ghana zou Ghana niet zijn als er via via geen lift geregeld zou kunnen worden.
En zo worden we met een beetje mazzel en superrelaxed binnen 20 minuten voor de deur van het hotel afgezet. Kosten: 2 kauwgompjes, 5 koekjes en driekwart cocanoot..I love Ghana!

Dinsdagavond.
Na met wat Duitsers en Ghanezen een avond gekaart te hebben loop ik terug naar huis. Onderweg hoor ik muziek en zie ik in de verte een hoopje mensen. Een combinatie die in Ghana altijd een mooie partij blijkt te zijn!
6 speakers, lekkere muziek en een grote dansvloer met daar omheen stoelen en 100en mensen aan het kijken en dansen.
Een nieuw muziekje wordt gestart en door een krakerige microfoon klinkt een naam. Een stoer jongetje stapt naar voren en stopt midden op de lege dansvloer. Wacht eenp aar tellen en gaat dan volledig op in de muziek! Wat een moves!
Iedereen klapt uitbundig en af en toe komt iemand naar voren die een muntstuk respectvol op zijn voorhoofd plakt. Dan stopt de muziek en wordt er een ander deuntje ingezet...een meisje van ongeveer 12 jaar oud betreedt nu de vloer (ondertussen wordt Justin Timberlake Junior door een bigmomma van de dansvloer geveegt) en begint gepassioneerd met haar billen te schudden. En hoewel ze nauwelijks kont, heup of bovenbeen heeft is het een knap staaltje danswerk. Supergoed!
Iedereen gaat uit zijn dak en een vrouw naast mij roept constant: Too much! Too much!
Niet omdat het teveel of opzichtig is, goedkoop voor een meisje, maar omdat het zo mooi/goed is vind...een soort van: too much to handle!
En dat ben ik roerend met haar eens...Shakira, eat your heart out!

Wist je dat:
- Ze je hier roepen door een TSSSSS-geluid te maken?
- Je hier waspoeder per wasbeurt in heel kleine zakjes koopt?
- Ghana bekend staat om zijn vele vlinders?
- Hier een appel 3x zo duur is als een banaan?
- Koeienhoofdensoep hier een delicatesse is?
- Het gemiddelde dagloon hier tussen de 2,5 en 4 euro ligt?
- Je hier alles met rechts moet doen?
- Je linkerhand je 'poopy-hand' is? (oftewel: met behulp van een theepot worden de negerbilletjes uitsluitend met de linkerhand gewassen)
- Ik af en toe kleine kinderen aan het huilen maak, door enkel naar ze te lachen?
- Ze hier kauwen op een caco-noten, een soort kastanjes die je energie geven.
- Deze echt verschrikkelijk smaken?

Dieren: Wat, hoeveel, waar?
- Kikker, 1, onder mijn wiel.
- Geit, veel, op het dak van de bus.
- Koeien, veel, op de weg.
- Koeienhoofd, 1, in de soep.
- Mug, 0.
- Muggenbulten: ontelbaar, op elk lichamsdeel.
- Olifant, 4, in real life.
- Nijlpaard, idem.
- Rat, 1, op de barbeque. (en later in mijn rijst)
- Kip, 5, levend in een bosje in de hand.
- Aap, 1, rennend en bijtend achter ons aan. (wist niet dat ik zo hard kon rennen)
- Vis, levend: 0, dood: ontelbaar op grote schalen op de hoofden van vrouwen.
- Kakkerlakken, 20, al feestend op onze wc.
- Muis, 1, in mijn klamboe.
- Mier, 2, in mijn sok.
- Schaap, 2, onder de snelbinders achterop de fiets.

Lieve lieve allemaal...Dat was het weer voor deze keer. Nogmaals superbedankt voor al jullie fijne lieve leuke berichten!! Erg fijn om te lezen! Doet me goed! Ik kijk uit naar jullie volgende reacties!

Tot snel en veel liefs,
Nienke

• 24 November 2007 - 12:36

Han:

Lieve Nien,

wat goed om te lezen dat je nog steeds zo aan het genieten bent (op de buiktyfus na dan...)!! Heb je nog wat mooie danspasjes kunnen leren van de 'big momma'?;) En hoe smaakt in vredesnaam rijst met rat? Klinkt niet heel aantrekkelijk om eerlijk te zijn...

Pop, geniet rustig verder van al het moois en ik kijk alweer uit naar het volgende verslag!
    Dikke kus!

• 24 November 2007 - 13:28

Lieke:

Dag Nien,

wederom een mooi prachtverhaal! Erg leerzaam ook;)!

Veel plezier nog deze laatste weekjes, en tot gauw ziens...

Een dikke kus,
    Lieke

• 24 November 2007 - 15:12

Nanet:

He Nienepien!

Zowaar begon ik bij het lezen van je bericht dit keer niet met een lachsalvo, 'dat is opmerkelijk' dacht ik nog! Maar gelukkig is alles in je buik weer piek fijn in orde! En nog blijer maakte het mij dat je weer heerlijke avondturen hebt beleeft die mijn buik (doelend op buikspieren) zeker ten goede kwamen! Heerlijk om te lezen en super om weer te constateren wat een topreis je maakt daar! Geniet van al het moois (en minder moois) wat Ghana heet!

Dikste knuffel,
    Nanet

• 24 November 2007 - 16:03

Jorieke Vanuit Nl:

Haaaa ouwe tukker van me!!!
    Zo daar zit ik alweer een dagje in oons koale kikkerlandje. Jij Tamale ook veilig bereikt zo te lezen..mooi!
    Bedankt nog voor je mooie verhaal in mn boek!! Je gelooft t niet maar die laaste trotro van me was zowaar zeer solide &ijskoud vd airco; terwijl alle negermannen en vrouwen slapend met hun hoofden heen en weer aan t zwaaien waren &en die fijne hejahebrotherjaa van de meneren 2face me nadien een piepje in mn oor bezorgde, liep ik t geluid te overstemmen met mn gelach bij het lezen van jou teksten whahahaa. Daarna nog de hele weg lopen grijzen en al met weemoed aan dat bizarre maar fantastische ghana &onze chille tripjes terug denkend.
    Zal wel weer een tijdje duren voor de slechte teksten weer gebruikt kunnen worden. 'Ooohhh..wilde zee onniedan' &roetmopje en tyfusvlooi klinken hier ineens niet zo grappig meer.

Nou tietemans..fijn dat je weer helemaal opgelapt bent! &pas op voor vallende kokosnoten als je strakjes weer naast de zee wakker wordt. Nog 1 doktersadvies; doe t hennig an met je bakkes &geniet er nog even onmeunig van! Kerstschuit drinken we alweer snel een paar starvarianten..dat geeft de burger moed met de lange dagen hier in t ziekenhuis voor de boeg ;) dikke doegggg he xxjorieke
    (hee..misschien moet je die hangmat toch maar uitproberen ipv van die smoetsige matrasjes met hun hele fauna want die nasty bulten zitten nog steeds overal..)

• 24 November 2007 - 16:35

Randi:

Hoi Nienke! Je verhalen....wat gaaf!!!! Zit ze met open mond te lezen! Jammer, dat je niet elke dag schrijft..want vind het geweldig om te lezen! Wel gelukkig dat je weer goed bent opgeknapt van de buiktyfus! Op dit moment komt hier in Naarden-Vesting, waar wij tijdelijk wonen, Sinterklaas aan met de boot en de kindjes staan klaar om de zakken met pepernoten en schuimpjes op te vangen en zetten vanavond hun schoen...wat een andere wereld, he??? In èèn keer zie ik zo duidelijk het contrast!
    Ik vind je "wist je dat-jes" ook prachtig om te lezen en heb gebruld van het lachen over je opmerkingen over de dieren!!!!
    Volgende week hebben wij Frank zijn 50 jaar "feesie". Zullen je daar wel missen!
    Pas goed op jezelf en kijken weer reikhalzend uit naar je volgende verhaal!
    Veel liefs,
    Randi!

• 24 November 2007 - 16:58

Leonie:

Op die tyfes na was die wederom zo'n leuk verhaal om te lezen!Wat klote dat je je even zo ziek hebt gevoeld, maar hoe fijn nu weer topfit te zijn en weer al die mooie dingen kan mee maken!Die rat in je rijst is iets dat me wat minder aansprak, maar dansende 'big mammas die zo kunnen genieten en al het moois dat je daar ziet, moeten een maaltijdje rat vast kunnen goed maken! Geniet ervan lieverd en tot de 19e! Dikke kus

• 24 November 2007 - 19:45

Sanne:

Hey Nienke,
    Wat een verhaal weer! Geweldig! Je maakt echt veel mee! De tyfus is dan weer even wat minder, maar gelukkig gaat het weer goed, en ik heb er geen twijfels over dat je door Charity en Jo goed verzorgd bent!
    Geniet er nog van he!

• 25 November 2007 - 10:39

Mette:

Heey lieve Nien,
    Bedacht me laatst al dat t wat stilletjes was qua verhalen hier op jouw site, maar na gelezen te hebben dat je tyfus had..snap ik t helemaal. Wat shittie, lieverd! Maar gelukkig doet antibiotica inderdaad wonderen...fijn dat je je weer beter voelt! Heel veel plezier de aankomende weken in de de 'compunds'! Ik denk dat ik hier maar alvast een afstreep-kalender ga maken, want 't leven is hier een beetje saaier...zin om je te zien!
    Heel veel plezier voor de aankomende tijd, lieve Nien!
    Liefs!
    Met

• 25 November 2007 - 13:19

Maike:

Lieve poepiedoepie van me!!

Heb je ineens Tyfus?!! Ook niet leuk, ben blij dat je inmiddels weer gezond bent. En blij dat er weer zo'n fantastisch verhaal op je site staat! Ik kan niet wachten om jou vrolijk lachende gezicht weer te zien (ik zal niet gaan huilen hoor!)

Geniet ervan schatje en gezond blijven nu he!

Dikke kus xx

• 25 November 2007 - 13:27

Talsma:

yo dacht ik, wat is dit voor titel...Gelukkig goed afgelopen bikkel! Fantastische verhalen weer. Hier eentje uit NL: raad eens op welke site ik laatst stomtoevallig terecht kwam? Die met die zingende mexicaanse bonen! Ik heb me kapot gelachen omdat ik meteen jouw hoofd voor me zag haha!!
    Lieve Nienke Leenders, ga zo door!
    xx

• 26 November 2007 - 09:28

Martine:

Hoi lieve Nien!

Wat vervelend dat je je zo ziek hebt gevoeld! Gelukkig dat het nu weer goed is in ieder geval. Tja, je moet ook alles een keer in het leven meemaken, dus ook de Tyfus, haha! Fijn om trouwens weer van die mooie verhalen van je te lezen... Wordt het niet eens tijd voor je eerste roman? En fijn dat je het nog zo naar je zin hebt daar! Ben daarentegen wel heel blij dat je weer bijna terug bent!!! Gezellig kerstdiner!!! Je wordt wel echt gemist hoor op dispuut! Wie moet nu iedereen vermaken met de meest bizarre verhalen? Geniet nog van je laatste maandje! Dag schatje!!!

kus Tienes

• 26 November 2007 - 14:53

Evelien:

Hee meis, heb je net al gemaild, maar wat een mooi verhaal! Wel stom van die buiktyfus, maar gelukkig is dat helemaal over. Echt fantastisch wat je allemaal meemaakt. De tijd gaat zeker supersnel? Geniet er nog even van want over een paar weekjes ben je alweer in het regenachtige Groningen! Dikke kus Eef

• 26 November 2007 - 15:37

Marieke:

19e Rumba? zodat jij ons die hitsige danspasjes eigen gaat maken?!
    love you!
    kus

• 27 November 2007 - 13:32

M'nonnetje:

Haa Nienie!! :)

Wat een gedoe de Tyfus..!!Echt heel vervelend! Gelukkig ben je weer opgeknapt..!! En geniet je nog steeds van je reis.. :)
    Ik vond de wistje dat ook erg leuk om te lezen en die dieren kom je wel op hele rare plaatsen tegen..:o
    haha
    Nou meis geniet nog even... En ik zie je al snel weer!
    (K)

• 28 November 2007 - 13:05

Birgit:

Lieve Nien!! en iedereen maar denken dat apen zulke leuke beestjes zijn, haha zie je al helemaal rennen met zo'n gemeen beest achter je aan. Maar ben blij dat je weer bent genezen van je akelige ziekte en nog blijer dat ik zat te denken dat het helemaal niet meer zo lang duurt voordat je weer terug bent! kerstdiner,zin an!! Nog heel veel plezier meid! dikke kus

• 28 November 2007 - 15:37

Bianca:

hee leiverd!! een beetje late reactie, maar ik vond je verhaal weer fantastisch! en gelukkig ben je weer beter!!! ff nog een vraagie... ging je nou echt topless een berg beklimmen????? wow! tot heel snel lieverd! kan niet wachten! dikke kussss

• 03 December 2007 - 22:24

Nienke Lindeboom:

Wauw lieverd! Wat een grote bewondering heb ik voor jou!! Wat ben jij een stoere meid! Ik ga je volgen en ik hoop contact met je te houden, warme knuffel van mij!