Even Tamalezen
Door: Nienke
Blijf op de hoogte en volg Nienke
31 Oktober 2007 | Ghana, Tamale
't Is uit. Het is officieel over en uit tussen de klamboe en mij. Onze kortstondige relatie is beeindigd en ik denk niet dat we nog vrienden kunnen blijven. Ik ben hem helemaal zat.
De broodnodige verfrissende orkaan welke ontstaat bij het aanzetten van de ventilator, verandert in een sporadisch vermoeid zuchtje wind zogauw ik onder de klamboe kruip. als af en toe een minimaal briesje me door het anti-muskietengaas bereikt mag ik me gelukkig prijzen...en dat ben ik zat.
Net als het feit het instoppen elke avond weer een gevecht tegen de bierkaai is. Vakkundig begin ik bij het voeteneind, strak onder de matras zodat ik er straks lekker vacuum bijlig. Enthousiast ga ik verder bij het hoofdeind...even vakkundig en strak als 't voeteneind stop ik hem in. Tevreden kijk ik op om het resultaat te bewonden...hmm..een scheve wigwam.
Goed. Opnieuw dan maar. Voeteneind. Hoofdeind. En ja hoor...uiteraard schiet het voeteneind weer los. Zucht..
Bij de zijkanten is het hetzelfde verhaal...
Ik kan dus kiezen of mijn hoofd danwel voeten deze nacht belaagd wordt voor hongerige muggesnuitjes...ik kies voor mijn voeten. En het vreemde is hier, je ziet geen mug, je hoort geen mug (dat is een gemis geef ik toe) maar smorgens vind je dan toch ineens 83 muggebulten op je benen...(dit getal berust op de waarheid!)
En dat ben ik helemaal zat. redenen genoeg voor mij om een punt achter de relatie te zetten en op zoek te gaan naar een ander exemplaar. Zoals ze zeggen: geen hand vol maar een land vol!
Verhuisd!
Na de laatste avond door mijn gastgezin genegeerd te zijn (waren ze beledigd dor mijn vertrek en wilden ze mijn terug-beledigen? Waren ze juist beleefd door me 'rust en ruimte' te gunnen?) was ik blij dat ik eindleijk mijn boeltje kon pakken...bye bye luxe...Ghana-life, here I come!
omdat ze van het fenomeen 'taxicentrale' hier in Ghana nog niet gehoord hebben en ik mezelf niet met 'n backpack en twee trolleys op de fiets zag zitten zat er niets anderes op dan naar de dichtsbijzijnde taxistandplaats te rijden, de eerste beste chauffeur aan te grijpen en hem door een wirwar van weggetjes op de fiets naar mijn huis te escorteren. Dit bleek geen overbodige luxe gezien het feit dat het onmogelijk is om met een auto bij het huis te komen en ze geen straatnamen kennen hier om het uit te leggen. We (lees: hij) brengen de koffers naar de auto en stappen in. Na een weer wilde taxirit met de nodige stops onderweg (het goeddoen van de ruitenwisser welke nog in standje opgewonden geparkeerd stond, tanken uit een jerrycan, het begroeten van al zijn vrienden en 3 x omdat de motor afslaat) arriveer ik in mijn nieuwe nederige stulpje.
Met open armen wordt ik ontvangen; "I am your guestmother! You can call me mommi!"
en mijn bagage verdwijnt al in het huis voordatik uberhaupt uitgestapt ben.
op de veranda zit een jongen van mijn leeftijd en lacht breed. "Aaah!! You're welcome!" Nou. da's mooi, bedankt!
Ik ga een gordijntje door en beland in een soort woonkamertje/schuur/gang. 'n Bank, tv, 2 koelkasten (ze verkopen hier overdag ingevroren leidingwater in boterhamzakjes welke je op moet drinken door 'n hoekje er vanaf te bijten en de vloeistof naar binnen te zuigen) en een tafel. Als ik het gordijn aan de andere kant van de kamer doorga beland ik op een binnenplaatsje met heel veel deuren en nog meer waslijnen. Mijn kamer is links en blijkt een geweldig hokje te zijn!
Felblauwe muren wlke versierd zijn door een creatieve uitspatting van 'mommi'; op elke muur staat een prachtige palm- damwel mangoboom.
Ik zie mezelf al liggend op het bed, starend naar de muren, wegkwijnend over een idyllisch strand in het zuiden met een overheerlijke cocktail in mijn rechterhand.
Mijn droom wordt ruw verstoord door een schel: "hello! Diner's ready!" Als in een restaurant wordt het het eten op mijn kamer geserveerd, een teken van respect zodat ik in alle rust kan genieten van mijn maal). En ik moet zeggen; ik heb ook wel trek. (iets waar ik me af en toe nog steeds schuldig over kan voelen hier in het Afrikaanse)
Denkend aan 't goedgevulde voedingrijke en gevarieerde eten van mijn vorige gastgezin til ik nieuwsgierig de deksel op. Ben benieuwd hoe het eten hier is!
Hmm....Spaghetti en rijst. En daar is ook alles mee gezegd. Geen groente, geen vlees, geen vis, zelfs geen lullig tomatensausje. oei...ja hier was ik dus al voor gewaarschuwd en als ik mijn vooorgangers mag geloven blijft dit de komende weken zo. Mmm..smullen!
Maar ach, eerlijk is eerlijk, 't is nog altijd beter vergeleken met de 3 maanden mais en aardappelpap waar ik me in Nederland op ingesteld had.
En zo gauw ik buitenkom en door alle andere hofbewoners razendenthousiast. met brede lachen en klikkende vingers wordt begroet wet ik het zeker: hier ga ik me de komende tijd heel erg thuis voelen.
Toiletparty
Gatverdegatver!! Griezelgriezelgruwel! Blieuwh! Jek! Bah!
1 uur snachts en slapeloos; tot overmaat van ramp ook nog hoge nood.
Hoofdlampje dan maar op, wc-sleutel bij de hand en gaan! In een recordtempo steek ik het binnenlaatje over, met het oog op de bijtgrage musquito's. (en eigenlijk stiekem ook omdat ik nog steeds een beetje bang ben voor het donker)
Wc-deur open, en daar sta ik dan. Oog in oog met mijn allereerste echte kakkerlak...brr!! Hij is nog lelijker dan ik me had voorgesteld.
En als mijn lichtje rondschijnt in het poephokje (een betere naam kan ik voor dit kamertje niet verzinnen) blijkt dat Mr. Kakkerlak niet alleen is; maar er een flink kakkerlakkenfeestje van gebouwd heeft. groot, klein, lopend/rennend of stilzittend; gunstiggelegen (lees; ver weg in een hoekje) of onontwijkbaar (op de deksel van de wcpot)...al zijn vriendjes waren aanwezig.
En aan hun boosaardig bewegende voelsprieten te zien was ik niet uitgenodigd. Ik excuseer me en maak me uit de voeten. Deur dicht, binnenplaatsje over (deze was ineens een stuk minder eng) en nu hopen dat mijn blaas het nog een uurtje of 5 volhoudt...dan is het weer licht en dan zijn ze vast allemaal laveloos richting huis...
Nkoranza, Hand-in-Handproject.
Wat een ontzettend bijzonder, mooi en rustgevend. In 1991 opgezet door drie Ghanezen en een Nederlandse arts..en hoe!
Over elk detail is nagedacht en alles is tot in de puntjes afgewerkt, prachtig!
Hans-in-Hand; een wooncommune voor verlaten, geestelijk gehandicapte kinderen en jong volwassenen. een project wat zelfs voor Nederlandse begrippen erg goed en compleet zou zijn.
het draait bijna volledig op Ghanezen, welke ook wonen in de commune. Ieder heeft ongeveer 2 kinderen onder zijn hoede waar ze voor zorgen. Naar school brengen, de was doen, in bed stoppen, mentale begeleiding. Ook werken alle gehandicapten, waarvan ze de producten dan weer verkoen om een deel van het project te kunnen financieren.
Er is een speeltuin, zwembad, snoezelruimte en een disco.
Een keuken, restaurant, winkeltje en er worden huisjes verhuurd. Er worden kralen gemaakt van glas en plastic, kleden geweven en tassen gemaakt. En alles wordt door de mensen zelf hier gedaan.
Bij het lezen van het informatieboekje val ik stil; alle kinderen worden uitgebreid persoonlijk voorgesteld en hun geschiedenis is niet mis. Achtergelaten bij ziekenhuizen, gevonden in het bos, achtergrond totaal onbekend. Er is zelfs een jongens welke de naam 'nakrezu' droeg, wat zoveel betekend als 'door niemand gewild'. In en intriest.
Maar wanneer je in de commune rondloopt lijk hun verleden ver weg; ze spelen, lachen en maken muziek. Alles heeft een vast ritme en regelmaat en ze lijken gelukkig.
Vanaf het platform van ons bijna-CentreParkshuisje staar ik naar de dorpjes op de andere kant van de heuvel en vraag me af wat er vande kinderen terecht gekomen was zonder dit project...meer dan 'niets' kan ik niet bedenken.
Zaterdag 3 uur; Hand-in-Hand-disco!!
De apperatuur wordt uit de kast gehaald, rolstoelen af en aan gereden en dan kan het helemaal losgaan; iedereen voetjes van de vloer!
Moderne muziek knalt door de megaspeakers en 30 geestelijk gehandicapten hebben elke zaterdag 'n uurtje de tijd van hun leven. Iedereen lacht, straalt en beweegt.
Ik begeef me op de dansvloer, omgeven en vastgeklampt door mijn nieuwe vrienden. Op de grond ligt een jongetje van een jaar of 10; ritmisch te bewegen met zijn hoofd, verder stil. Hij blijkt spastisch.
Ik til hem op en aan zijn lauwe natte broek te voelen is hij nog niet zindelijk.
Hij klemt zich stevig vast en samen zweven we over de dansvloer. Hij maakt blije geluiden en heeft pretoogjes. Wauw! Het geeft echt een goed gevoel iemand zo blij te kunnen maken, ook al is het maar voor even. Het plezier wordt meer en meer; en op een gegeven moment vindt hij het zo leuk dat hij van gelukkigheid zijn plas niet meer op weet te houden. Van mijn middel tot mijn knie voel ik een warme straal welke langzaam veranderd in een zuur ruikende natte vlek.
Geschrokken kijkt hij mij aan..
Maar niets houdt ons tegen en ik doe alsof ik niets merk; we dansen gewoon door.
Helaas...4 uur. en omdat duidelijke structuur een belangrijke houvast is voor deze kinderen is het ondanks de uitzinnige vreugde van iedereen dan ook meteen afgelopen. Ik zet hem weer neer (met stiekem een beetje pijn in mijn hart) en zwaai uitgebreid bij het afscheid. Dan zie ik de allerliefste glimlach die ik ooit van mijn leven gezien heb en even voel ik me helemaal gelukkig. Wat kan het leven toch mooi zijn!
Terugweg
5 Blanken in een trotro. No problem. Come! Come!
Aangezien trotro 1 vol was, werden we begeleid naar trotro 2. Korte impressie: Roest, een blikje waarmee gevoetbalt is en meer ster dan voorruit; Er zat een ster in welke precies in het midden begon en tot alle zijkanten van het raam reikte....Moeten we echt hierin?|
Maar gezien het feit dat de enige lege bus was en je het in Ghana maar nooit weet, hadden we weinig keus.
We stappen in. Bij het wegrijden komen we erachter dat onze bank loszit wardoor de rit een hoog achtbaangehalte krijgt...mede ook omdat het raampje naast mij niet dichtwil en de frisse wind dus door mijn haren wappert.
Het gaspedaal wordt op zijn Ghanees lekker diep ingetrapt (de teller blijft op 0) en meer een meer barsten komen in de voorruit; welke gepaard gaan met een tikkend, knappend geluid.
Voor de zekerheid hebben we vast onze zonnebrillen opgezet en de kragen van onze vesten zo hoog mogelijk omhooggedaan. Het bleek geen Dutch Overacting, maar keiharde noodzaak. Na een uur spanning (ja! ik weet het zeker...nu gaat hij echt! nee, nu wel!! Ahhh nee nu! Pas op...echt bijna hoor!) was het dan eindelijk zover.
De voorruit hing in de auto; de besturder en bijrijder duwen met alle kracht om hem teen te houden en rijden de 'vluchtstrook' op. Terecht.
De chauffeur stapt uit en verwijdert de voorruit. Helemaal.
Een koude winderige rit begint en het Phython-gehalte neemt meer en meer toe...
gelukkig dan ook maar dat er meer en meer mensen bijkomen onderweg, zodat we knus en warm met zijn 4en op een toch al niet ruim 3 persoonsbankje zitten (waarvan 1 ondertussen nog even borstvoeding geeft).
En telkens wanneer we denken dat er nu toch echt niemand meer bijpast stopt de chauffeur even om toch nog iemand op te pikken. niemand blijkt er dan ook moeite mee te hebben dat op den duur de deur niet meer dicht wil en er een persoon half buitenhangt.
Wonder boven wonder bereiken we Tamale zonder door stenen ingeslagen schedels of aangereden schapen. (Misschien wel een kip, maar ik durfde niet om te kijken of hij er lag).
Na deze bizarre en zelfs voor Ghaneze begrippen oncomfortabele rit hadden we toch enige financiele compensatie verwacht. Maar niets was minder waar, onderhandelen bleek onmogelijk en de volle prijs werd betaald.
Maar ach, voor zoveel spanning, sensatie en adrenaline blijft het een spotprijs.
Een middagje Sixflags is een keer zo duur en de helft zo leuk!
Mole National Park
Incheck bus: half 2.
Bus aanwezig: half 3
Vertrek: half 4
Aankomst: half 7
Slaapzaalbedden geregeld (nee, onze bedden waren niet verschoond en de volgende middag vonden we 3 bijna-naakte slapende meisjes op onze bedden; onze slaapspullen weggeschoven)
5 uur: wekker.
half 7: safari!
Al bij het begin wroden we gewaarschuwd; de kans op het zien een olifant is heel klein, het is een kwestie van geluk.
We beginnen de toch bij een hoopgevende afvalbult met wat apen en zwijnen...hmmm..real wild life safari.
Maar al gauw komen we echt in de bush-bush. We zien antilopes (voor de kenner weer te onderscheiden in 14 verschillende soorten maar zelfs van 20 meter afstand zien ze er voor mij allemaal hetzelfde uit; Bambi-lookalike) kleine en grote apen, salamanders, megadikke duizendpoten en als extra bonuspunt zelfs nog een krokodil.
Maaar helaas nog geen olli's...misschien dat ze weggejaagd werden door het op mijn zenuwwerkende oorverdovende geroggel/diepe ophaalgeluiden van 2 Chinezen/Japanners/Koreanen (1 pot nat) uit onze groep. Of misschien door het geflipflop van de veel te grote laarzen (vanaf maat 42 beschikbaar) bij mijn andere medegroepgangers..Tevasandalen met sokken waren namelijk volgens Mr. Guide niet survivalproof. Of misschien bleven ze weg door mijn gil gevolgd door een plons; uiteraard ging ik tijdens deze 'barre' tocht weer eens languit. Ditmaal miraculeus vanuit stilstand. Jammer dat zich daar nou net een regenplas van een meter doorsnee moest bevinden, waardoor ik letterlijk van top tot teen onder de modder zat...survival of the fittest!
Maar 'low and behold!' (een van de weinige dingen die er uit onze gids kwam) daar zagen we toch echt een overechte olifantenkont!!!
En na de poep en pootafdrukken al gefotograferd te hebben (als bewijs dat ze er normaal wel echt zitten) was het toch een erg bijzondere ervaring 't nobele achterwerk (met bewegende staart!) op de gevoelige plaat vast te mogen leggen! (de rest zat verstopt achter een boom, maar dat kon ons allang niets meer schelen)
Voldaan en tevreden stapten we weer richting motel. En opeens, uit 't niets; een megagrote grijze vriend op nog geen 15 meter afstand!
Gespannen fluisterend pakken we onze camera's. Ollie blijkt er totaal geen moeite mee te hebben en blijft uitgebried poseren. Wat een fantastisch indrukwekkend beest! Rustig, wijs, machtig...elke rimpel was te zien, elke beweging nauwkeurig te volgen. Helemaal super!
En net toen we bedachten dat de dag echt niet beter kon worden, spotten we vanaf een uitkijkplaats tegen ieders verwachting in nog 3 olifanten welke uitgebreid in bad gaan. Wat mooi!
Zo puur..en zo vreemd om in een omgeving te zijn waar olifanten echt in het wild 'wonen'. Wat 'n ervaring!
Het project
Omdat de leraar van klasje P4 het allemaal wel gemakkelijk vond dat ik er was en dus niet meer op school kwam, heb ik besloten van project te veranderen.
Het is naar mijn mening namelijk niet goed een plek in te nemen van een bekwame Ghanees, die nu elke dag thuis loopt te niksen. Dat is niet de reden geweest waarom ik naar Ghana gekomen ben. Bovendien is het beter voor de kinderen om les te krijgen van een goede Ghaneze leraar, dan van een onbevoegde blanke die die na 3 maand weer vertrekt.
Dus heb ik afscheid genomen van mijn klasje (toen ze uit volle borst 'Thank you' begonnen te zingen moest ik toch wel echt even slikken) en beloofde ze ze nog vaak op te komen zoeken.
Zo startte ik dus op het Gehandicaptenproject.
Smorgens wordt er Engelse les en wiskunde gegeven aan een groep van 10 volwassen lichamelijk gehandicapten. Smiddags help ik met het opzetten van een winkeltje. De een krijgt naailes, weer anderen zijn kapster of maken sieraden. Zo kunnen ze zichzelf en hun gezin financieel onderhouden.
Een van de deelnemers had na een paar dagen al mijn hart gestolen. Zeinab, een ontzettend gemotiveerd meisje van 21, doof.
2 Weken geleden was ze thuis helemaal in elkaar geslagen en aan haar onzekere angstige gedrag af te lezen is dat niet de eerste keer.
Maar het is geweldig om te zien hoe ze straalt wanneer het haar lukt een woord goed uit te spreken, of wanneer ze smiddags naailes krijgt.
Alleen al wat voor haar kunnen betekenen geeft mijn Ghana-tijd voldoening. Want ik ben me ervan bewust dat ik zeker geen bergen zal kunnen verzetten in deze korte tijd. Maar ik hoop toch wat zandkorreltjs te verleggen waardoor het balletje voor een enkeling net wat anders zal gaan rollen.
Lieve allemaal...dit was het weer voor deze keer. Weer bedankt voor jullie berichtjes, zo fijn om te lezen! Ik kijk alweer uit naar jullie nieuwe reacties!
Al het liefs en dikke knuffels, Nienke.
Bij de zijkanten is het hetzelfde verhaal...
Verhuisd!
en mijn bagage verdwijnt al in het huis voordatik uberhaupt uitgestapt ben.
Toiletparty
Gatverdegatver!! Griezelgriezelgruwel! Blieuwh! Jek! Bah!
1 uur snachts en slapeloos; tot overmaat van ramp ook nog hoge nood.
Nkoranza, Hand-in-Handproject.
Over elk detail is nagedacht en alles is tot in de puntjes afgewerkt, prachtig!
Er is een speeltuin, zwembad, snoezelruimte en een disco.
Zaterdag 3 uur; Hand-in-Hand-disco!!
Geschrokken kijkt hij mij aan..
Terugweg
5 Blanken in een trotro. No problem. Come! Come!
De chauffeur stapt uit en verwijdert de voorruit. Helemaal.
Een koude winderige rit begint en het Phython-gehalte neemt meer en meer toe...
Een middagje Sixflags is een keer zo duur en de helft zo leuk!
Mole National Park
Incheck bus: half 2.
Bus aanwezig: half 3
Vertrek: half 4
Aankomst: half 7
5 uur: wekker.
half 7: safari!
Het project
Zo startte ik dus op het Gehandicaptenproject.
Al het liefs en dikke knuffels, Nienke.
31 Oktober 2007 - 18:28
Soof:
Lieve Nien,
Wat een fantaaastische verhalen weer! Echt geweldig, jij topper!
Kakkerlakken zijn echt smerig, op Curaçao hebben die beesten er ook een handje van om overal te zitten waar je ze NIET wil vinden *lees: keukenkastjes, wc, douche etc*
Had je een tijdje geleden gemaild, maar ik denk dattie niet is aangekomen, jammer de bammer. Niets aan te doen, ik ga 'm je nog een keer sturen :) Met enkele up2date info dan ;)
Lieverd, tot echt heel snel! Nog een 2 maand, geniet er van!
Allerdikste kus,
Sophie -
31 Oktober 2007 - 18:34
Sanne :
Hey Nienke,
Wat fijn om te lezen dat je zo warm onthaald bent door 'mijn oude gezin'. Leuk! Ik mis ze wel een beetje hoor! En dat schijthok met het kakkerlakkenfeestje.....ja ik moet eerlijk zeggen dat mis is geen moment!
Heel veel succes met de rijst-spaghetti elke dag!
Doe de groetjes aan het gezin van mij! En geniet van je tijd daar! -
31 Oktober 2007 - 19:03
Rens :
Hey nienke!,
Ik zei toch dat alles een hele belevenis zou zijn in Afrika:p
Ik had net toto erop staan met africa en toen dacht ik, nu eens effe checken hoe het met die lieve meid gaat.. haha
Wat lezen die verhalen trouwens lekker weg:)
Ik wens je nog echt heel veel plezier en pas een beetje goed op jezelf!
Een hele vriendelijke groet Rens, -
31 Oktober 2007 - 20:55
Han:
Lieve Nien, wat weer een mooie belevenissen! Ik weet zeker dat jij die kids de tijd van hun leven bezorgd! Fijn gevoel moet dat zijn...!
En tsja, die val in het water - ik verwacht natuurlijk minimaal één van zulke blunders per update;) Het zag er vast fenomenaal uit!
Geniet nog van al het moois en goeds daar!!
Veel liefs Han -
31 Oktober 2007 - 21:29
Ingrid:
Ha lieve Nien,
Meid, meid wat doe jij een indrukken op zeg! Ik heb met bewondering je verhaal gelezen. Ik kan me voorstellen dat je overspoeld wordt door heel veel verschillende emoties, maar bovenal door een intens gevoel van geluk dat "jij" ertoe kan bijdragen deze mensen een stuk geluk en blijheid te geven.
Wat geweldig dat jullie toch nog olifanten hebben gezien (wist je trouwens dat deze beesten symbool staan voor "geluk"?).
We kijken nu al uit naar je volgende verhaal. Nou meid het ga je goed en tot de volgende keer maar weer!
Een hele dikke knuffel van ons allemaal uit Almelooo.
31 Oktober 2007 - 21:58
Manon:
Haa nienie!!
Wat super gaaf dat je nu met gehandicapte mensen werkt..! Wat moet het een fijn gevoel zijn om hun beetje gelukkiger te maken..
En wat geweldig dat je nog olifanten hebt gezien..! Helemaal top!
Meis.. geniet nog lekker van je geweldige reis en ik kijk uit naar je nieuwe verhalen..!!
Nog heel veel plezier en succes daar!
xXx manon -
01 November 2007 - 08:23
Anita:
Hey Nienke,
Wat grappig om je verhaal te lezen. Dus nog steeds spagetti en rijst? Haha wen er maar vast aan want iets anders krijg je echt niet... En dat verhaal van de w.c., ik herken mezelf maar wees gerust over een tijdje intresseren die kakkerlakken je niks meer! Dan moet je gewoon... Ik had er zelfs één in mijn broek! Het is weer wennen hier in Nederland, koud! Maar de luxe is weer genieten.. Alles went heel snel weer! Geniet nog even van je verblijf in Ghana en doe de groeten aan de famillie. Ik moet nog regelmatig lachen als ik aan ze terug denk! Veel plezier
Groeten Anita -
01 November 2007 - 09:02
Manonnu:
Lieve Nienké! Top verhaal weer, moest zowaar hardop lachen, en dat terwijl ik middenin tentamens zit :(
Oh, er is hier in Borkulo een wespennest gevonden zo groot als een skippybal! Populatie: 30 duizend wespen. Op je zolder... Dus! Hier is het ook suvivalen!
Kus! -
01 November 2007 - 09:04
Manonnu Vervolg:
Ohja, i totally feel your klamboepain! Heb hier in Amsterdam ook een soort van muggenfabriek onder mijn raam, die vooral snachts op volle toeren werkt. Ik dacht klamboe: goede oplossing. Maar nee, het ding paste niet, dus kwamen ze allemaal IN de klamboe, wat natuurlijk nog veeel erger is. Dus toen heb ik dat apparaat in stukken geknipt en voor mijn raam geprikt. Mugvrij slapen; wat een genot! xxx -
01 November 2007 - 12:03
Rinske:
Niens je bent een topper! En een goede keuze om te switchen. Daar is wel ff lef voor nodig! Miss u, maar gelukkig laat je nog meer mensen stralen!
Dikke kus en knuffel! -
01 November 2007 - 12:12
Suus (Dons):
Darling, wat een mooie verhalen! Het klinkt allemaal heel bijzonder. En die kindjes, wat een schatjes. Idd goed om te switchen, nu kan die man weer lekker aan het werk, hophop! En Chinezen zijn idd hartstikke ranzig, die rochelen en tuffen de hele dag, ieh! Maar toch heel terecht dat je die olifant hebt gescoord! Woehoeoe!! Ik ga even verder, jaloers denkend aan je leven daar... snik. KUSKUS PS. geen muggen/wespenplaag hier in de Rivierenbuurt, gelukkig :) -
01 November 2007 - 12:26
Marieke:
Mis je nien!! Maar geniet nog lekker daar in het afrikaanse! Dan geniet ik nog even van je verhalen!
liefs mariek -
01 November 2007 - 12:53
Maike:
Nien, je bent fantastisch. Wil je alsjeblieft een boek schrijven! Ik denk aan je en kan niet wachten tot je terug bent en al je avonturen nogmaals kunt vertellen! Geniet er nog maar van, ook die wc met zijn vriendjes went vast wel :-) dikke kussen xx -
01 November 2007 - 15:00
Bianca:
LOVE YOU! -
01 November 2007 - 15:10
Anna:
Hoi Nienke, ik heb weer heerlijk moeten lachen om je leuke manier van vertellen. Wat je beschrijft zie ik al helemaal voor me. Veel plezier daar en succes met je nachtelijke krioelende vrienden.
Groetjes Anna -
01 November 2007 - 17:05
Evelien:
Lieve Nien, wat een prachtig verhaal weer. Krijg nu nog beter een beeld van wat je er allemaal ziet en meemaakt. Heftig hoor, vind dat je 't supergoed doet! Meis hopelijk spreek ik je gauw weer op msn. Heel veel succes en plezier en ik weet zeker dat je veel betekent voor de mensen daar. Dikke kus Eef -
01 November 2007 - 17:21
Marleen V O:
Heeeeeeeey allerliefste schat!
Echt weer prachtige verhalen, erg leuk om zo met je mee te leven. Ik vond Hand i Handook helemaal fantastisch kon niet geloven dat het bestond. Prachtig opgezet en al die vrolijke mensen. Ik kijk er ook elke keer naar uit om je verhalen te lezen,moet straks nog afkicken hahalieverd hou van je
Tot over 2maand xxxxxxxxx Marleen -
01 November 2007 - 22:23
Mette:
Lieve Nien,
Dankjewel voor weer zo'n mooi verhaal! Ik hoop je nog weer een keertje live op msn te mogen spreken...dat vond ik echt heel geinig en fijn!
Lieve Nien, je bent echt n topperrrrrrrrrrrrrr!!! :P
Liefs!
Met -
01 November 2007 - 22:49
Malou:
Schatje!
Wat een topverhaal! Je belevenissen zou je moeten bundelen en uitgeven, komt sowieso op nummer 1! Ongelooflijk dat je zoveel verschillende indrukken krijgt te verwerken en volgens mij ga je er echt heel goed mee om...knap. Wens je nog een supermooie tijd vanuit Utrecht en een hele hele dikke kus -
02 November 2007 - 13:42
Landau:
Na de nodige omzwervingen vind ik eindelijk een manier om je te bereiken, en nog wel een vrij directe ook.
Je maakt nogal het nodige mee daar…Het zal een aanspraak doen op je volledige inzet en aandacht om waar je mee te maken krijgt in goede banen te leiden; een stevige toets van je motivatie waarom je daar bent. Goed om te lezen dat je daar voor je gevoel op de juiste plek zit. Dat geeft vertrouwen, ook voor de mensen in Nederland is dat goed nieuws. Ik wens je al het beste: de liefde vanuit Nederland blijft je toekomen. En die bandana trouwens staat je erg goed : )
Van harte,
landau -
02 November 2007 - 16:56
Doutsen:
Fijn stukkie leesstof weer lieverd!
Heel veel liefs voor jou!!!!!!! -
02 November 2007 - 18:54
Saskia:
lieve Nien,
Wat een mooie verhalen! blij dat ik zo een beetje mee kan genieten.
dikke knuffel sas! -
03 November 2007 - 11:30
Merel (OP):
Hey Nienke,
Wat een supermooi verhaal! Je bent zo ongeveer de eerste van wie ik de berichten op zijn waarbenjij.nu site echt blijf lezen!!
Ik vind het ontzettend stoer van je dat je daar zoveel mooie dingen doet! Geniet ervan!
Liefs,
Merel -
03 November 2007 - 21:12
SUZAN!!:
NIEN!! Ik ga je ongeveer achterna! Ik mag naar Zambia! Ik zou het je ff laten weten dus bij deze!
Echt super tof al je verhalen..
Ik kijk uit naar de volgende!
X Suus! love yoou -
04 November 2007 - 13:02
Veroni:
Hai Nien,
Wat een fantastisch verhaal weer!!! Het is echt net een tv-serie waarbij je niet op de volgende aflevering kunt wachten!!! Goed dat je geswitched bent trouwens.
Kus, Veer -
05 November 2007 - 16:33
Jorieke Vanuit Tamal:
haaa nien! geen woord gelogen, charity is echt de liefste en zorgzaamste guestmommi die er bestaat..for sure!
vet gezellig hier, onvergetelijk weekend -met onze blote tieten in de shrine..jaja wat nou traditie; hoe lig je? nadat we onder de motor vandaan kruipen in een sneue poging burkina faso te bereiken- en ons aanstormend weekje kust gaat ongetwijfeld ook nog wat surf-allure krijgen ;).
he poppedop via deze weg thxthx! & ajuus ouwe tukker. Xxjorieke (en nu maar hopen dat onze buiken het goed blijven doen de komende tijd. vandaag wel genoeg porti gehad..)
06 November 2007 - 10:34
Richy:
Hi Nienke
Its been a long time i heard from you how are you and where have you been I have missed you so much and i try to call but it does not get through. Nienke I hope you are fine I have missed you soo much please try to call or try come and let me see you okay XXXXXXXXXXX bye hear from you soon. -
08 November 2007 - 08:36
Hans:
Kreeg op aoc je site van nicht suusje.
Wat een schrijverstalent heb jij zeg! Heel erg boeiend, leuk om te lezen.
Ik wens je een hele fijne en leerzame tijd in Ghana toe en blijf je story met belangstelling volgen.
liefs Hans -
09 November 2007 - 16:04
Roosepoos:
o lieve Nien, als ik zo in de saaie UB jouw levendige avonturen lees mis ik je en vind ik je zoo cool!!
Geniet daar, dikke knuffel ROos -
11 November 2007 - 19:19
Ellen Meijer:
Lieve Nienke
Met heel veel plezier je verhalen (eindelijk) gelezen.
God straft onmiddelijk want er komt een walm van verbrandde aardappelen mijn kant op.
What effer de boterham zal waarschijnlijk beter smaken dan de zwarte "smurrie"waar jij je toch maar aan gewaagd hebt.
Het is werkelijk heel apart om te lezen hoe de Ghanese bevolking leeft (terwijl hier heel voorzichtig de eerste kerstversieringen zichtbaar worden en de najaarsstorm over nederland heeft gewaaid), maar nog leuker hoe jij je belevenissen vertaald.
Hartstikke fijn dat je het zo naar de zin hebt, dit doe je toch maar eventjes hé!Ik ben trots op je!
lieverd, ik wens je nog een fantastische tijd, geniet ervan, maaaareh wel blijven uitkijken hé!
Hele dikke knuffel, ook van Hans en Elke
veel liefs Ellen.
17 November 2007 - 22:11
Sjois:
Super Nien, geestig dat je ook in Burkina bent geweest!! XX!!! -
19 November 2007 - 15:13
Lieke:
Zo fijn om het laatste half uur, als ik echt geen zin meer heb in werk, door te komen met jou prachtverhalen! Breng je een boek uit als je terugbent?
Dikke kus Lieke -
19 November 2007 - 21:57
Nanet:
Lieve Nienepien!
Al deze reacties zeggen al genoeg: je bent zo een topper en we zijn allemaal weg van jouw en je verhalen. Daarom heb ik een dringende en zeer oprechte vraag voor je:
Wil je als je terug bent een boek schrijven?! Ik ben de eerste die bij de boekenwinkel de primeur komt kopen met een persoonlijk gezette handtekening van jouw!
Dikste kus,
Nanet -
23 November 2007 - 18:32
Pappie:
Ha meisie,
Fijn dat je weer in de stad bent. Nog fijner dat je weer opgeknapt bent. Maar toch .
Zou je even willen bellen?
Onderwerpen: intibiotica en bezorgd.
Wat shit dat we niet naar jou kunnen bellen.
We missen je.
Hou je taai en dikke knuffel van ons uit de achterhoek, waar het nu lekker vriest.
Dag lieverd.