Ghana-stories - Reisverslag uit Tamale, Ghana van Nienke Leenders - WaarBenJij.nu Ghana-stories - Reisverslag uit Tamale, Ghana van Nienke Leenders - WaarBenJij.nu

Ghana-stories

Door: Nienke

Blijf op de hoogte en volg Nienke

01 Oktober 2007 | Ghana, Tamale

Een avondje TV met Hassan..
Hoewel menig Ghanees nog nooit van het woord 'televisie' gehoord heeft, of het enkel kent van met z'n 30-en tegelijk op straat rondom een zwartwitbeeldbuisje dringen om een voetbalfinale te kunnen volgen (ze zijn hier grote sportfanaten!) heeft Hasan, mijn gastvader, een tv.
Wanneer hij s'avonds thuiskomt is het dan ook vaste prik dat de antenne goed gesteld wordt, wat draden uit en in geplugd en de tv aangezet wordt.
Half 8: Nieuws.
Een hip tune'tje wordt ingezet...en de laatste nieuwsflashes van Ghana komen voorbij. 'Fifth suspected mobile-snapper (telefoontjesdief) killed in a month' waarbij de beelden er niet om liegen. Een met stenen doodgegooide/slagen man...bloed overal, en waar eerst zijn oog zat is nu slechts een bruin/rood papje te bekennen.
Er wordt nog even uitgebreid ingezoomd op de gebruikte stenen, en wat omstanders staan er zwaaiend bij, hopend om in beeld te komen.
Dan komen de kandidaat-presidenten aan het woord (de verkiezingen zijn in december; van het spreekwoord 'bescheidenheid siert de mens' hebben ze overduidelijk nog niet gehoord), een gasexplosie in Kumasi wordt uitgebreid behandeld (wederom met nietsverhullende beelden) en daarna worden de overstromingen eens goed onder de loep genomen...wat er aan ontwikkelingshulp gekomen is wordt tot in detail besproken en alle bedragen danwel hoeveelheden worden per organisatie genoemd.
Hasan beaamt elk commentaar van de presentator (een man met een groene doek omgeslagen; een schouder bloot) luid hummend en knikkend. Af en toe klinkt er een meelevende "ohw!!" of "aaah..".
Afsluitend wordt het weer voorspeld. Met die voorspelling kan weinig misgaan; per regio worden alle weersmogelijkheden genoemd (heath, thunderstorms, rain, cloudy, sunny)...zeker dat er wel eentje bijzit wat de volgende dag waarheid blijkt...Go Erwin Krol!

Dan wordt er vlug naar de andere zender gezapt (totaal aantal zenders: 2) waar een soap begint; Secreto de Amor.
Het is een soap geimporteerd vanuit Italie, met acteerwerk zo slecht dat hiermee vergeleken elke acteur uit GTST per direct een Oscar in ontvangst zou mogen nemen.
Het ergste is nog dat de serie a la Deutschland nagesymchroniseerd is...en bij gebrek aan vrouwelijke actrices heeft een van de Italiaanse hoofdrolspeelsters nu een man met een heel hoog stemmetje als voice-over.
Gelukkig kijken ze af en toe ook nog tv op een andere manier; dan gaat de volume uit en wordt die van de radio op 10 gezet. Zo is het toch dubbelop genieten!
En als we mazzel hebben blijft het die avond droog, want zogauw het gaat regenen of onweren blijft het beeld steken en komt er uit de radio niets dan ruis.

Vrijdagavond.Een avondje uit.
Om half 9 heb ik met wat Ghaneze vrienden in de stad afgesproken. Omdat ik nogal buitenaf woon, en het me niet echt een prettig idee leek s'avonds alleen terug te fietsen als meisje besloot ik een taxi te nemen. Ik loop de grote weg op met mijn zaklampje in mijn hand (het is inmiddels alweer aardedonker) en loop tot ik een taxi tegenkom, welke normaalgesproken af en aan rijden.
Maar net vanavond dus niet. Heel af en toe komt er een taxi voorbij, maar uiteraard gaat deze net de andere kant op.
Ik ben inmiddels al halverwege de stad en eindelijk rijdt een taxi me achterop. Ik gebaar hem te stoppen en door het raampje vraag ik of hij naar stad gaat. Thank God..ik mag instappen. Hij gebaart naar de achterbank, maar voorin lijkt me wat veiliger, en doe dus de voordeur open. Dan begint hij wild te gebaren, zet grote ogen op en roept wat onverstaanbaars.
Te laat.
Voor ik het weet heb ik taxideur in mijn hand, welke op geen enkele wijze meer verbonden is met de taxi. Whoops! Sorry..
Na enig gemor zit hij er weer, en ook ik ben de taxi ingestapt.
Weer verbaas ik me over het verkeer hier...aangezien er totaal geen lantaarpalen zijn hier, en de weg ontzettend slechts is, rijdt iedereen met groot licht om schade aan de toch al gammele auto's te voorkomen. Een kuil kan namelijk al fataal zijn voor de schroot-rijpe vehikels.
Dit houdt wel in dat zo gauw er een tegenliggers aankomt, je genadeloos verblind wordt. Niemand denkt er namelijk over na om dan het licht eventjes te dimmen, en ook remmen of zachter rijden op dat moment lijkt overbodig.
Dan moet er nog even getankt worden...nadat de tank gevuld is wil de auto niet meer starten. Hij wordt vakkundig achteruit geduwd tot hij op een heuveltje staan...een flinke duw, de auto begint te rollen en hup..hij springt weer de auto in, draai aan de sleutel en off we go!
Onderweg wordt er meerdere malen gestopt om mensen op te pikken danwel af te zetten..
Mij hoor je nooit meer zeggen dat er geen 7 volwassen mensen plus een baby in een Opel Astra passen...

Tegen 9 uur ben ik eindelijk op de plaats van bestemming en ik ben benieuwd waar we heengaan. Maar de 'club' overtreft al mijn verwachtingen. Er is een pooltafel, een bar, muziek en een dansvloer...wat wil een mens nog meer!
Na wat drankjes (kosten: 50 cent) wagen we ons op de dansvloer..elke Ghanees lijkt hier van elastiek en het ritme tot in hun tenen te voelen...
Ze zijn niet verlegen mij het een en ander aan dansmoves bij te leren, en als ik in ruil daarvoor hun het 'jumpen' leer kan de avond helemaal niet meer kapot.
Alhoewel; ineens 'Lights off' ; stroomuitval. Ik kijk een beetje teleurgesteld om me heen (begon er net lekker in te komen) maar voordat mijn ogen aan het duister kunnen wennen wordt ik al bij mijn hand gepakt en mee naar buiten genomen...iedereen zit en wacht geduldig tot het feest weer verder kan gaan. Zo ook wij.
We pakken een tafeltje en twee stoelen en kletsen wat. Heeft eigenlijk ook wel wat, zo in het pikkedonker aan de straatkant wachten op de electriciteit.
Dan kijkt Richy me net iets te lang en ik vraag me af wat hij van plan is. "Nienka, I must tell you..I'm in love with you."
Oei..dat was nou niet echt de bedoeling. Ik leg uit dat het niet echt handig is, aangezien ik in december alweer terug ga. Vond het ook een beetje zielig om uitleggen dat hij nou niet bepaald mijn type is, en hij echt superaardig is en ik een leuke tijd met hem heb, maar onze werelden nogal verschillen.
Maar toen hij begon met "I searched for love, I read about it, I hearded about it, I dreamed about it, but with you I founded it.." (Hahah! Wat is dit?!?! ben ik zonder mijn weten in een aflevering van Dawsons Creek beland??) had ik het toch wel gehad. Even voor de duidelijkheid: dit was de derde keer dat we elkaar zagen, en meer dan samen een colaatje drinken hadden we tot dusver niet gedaan.
Van te voren was ik namelijk al uitgebreid gewaarschuwd door menigeen..door de plaatselijke bevolking worden wij 'bruni's' namelijk vaak gezien als wandelende geldboom en mogelijkheid om naar Nederland te emigreren...gelukkig had ik ook menige tips meegekregen en wees hem dan ook vriendelijk op mijn familie/vriendschapsring om mijn ringvinger en vertelde uitgebreid over mijn 'husband' die in Nederland op mij wachtte...
Nu zijn we weer gewoon vrienden. :-)

Zaterdag
Omdat mijn halve klas nog steeds niet goed kan schrijven en geen idee heeft hoe de letters eruit zien, had ik bedacht om het alfabeth op de muur te schilderen. Het schoolhoofd was razend enthousiast en zonder aarzelen werden me de sleutels overhandigd zodat ik er ten alle tijden in zou kunnen.
Omdat het weekend was, had ik verwacht een lege, verlaten school aan te treffen en in alle rust mijn kwast het werk kon laten doen.
Niets bleek minder waar. Een verliefd stelletje zat verscholen in de buitenklassen en keken betrapt op toen ik nietsvermoedend aan kwam slenteren, en op het schoolplein was een groep kinderen aan het voetballen. Het trok hun interesse toen ik zomaar een deur openmaakte van een van de klaslokalen en stopten dan ook met voetballen om te kijken wat ik kwam doen.
Ik bleek dan ook een ware kunstenaar toen ik ging schilderen...dat geel en blauw samen groen wordt was helemaal toverkunst en ze keken me ongelovig met grote ogen aan.
Ik dacht alleen maar; wat erg..geen van deze kinderen heeft ooit eerder verf gezien...

S'avonds na het eten hoorde ik ineens drums in de verte en vroeg aan de gastmoeder of er een feestje ergens aan de gang was. Ze antwoordde dat het de kerk was, bij mijn school. En dat ik er wel heen kon gaan als ik wilde.
Mijn schooltje staat nogal achteraf, met niets erom heen behalve gras en akkers en uiteraard geen licht...Het was pikkedonker maar omdat het nog vroeg was (9 uur) was het helemaal niet gevaarlijk. Dus voor de tweede keer die dag liep ik naar het schooltje..
Ik hoorde drums en zang, maar zag nog steeds niets omdat de lanp ongeveer 5 meter schijnt.
Dan schijnt mijn licht (eindelijk) op de grope en zie dat 't allmeaal tieners zijn; en er zijn wel 5 verschillende soorten druminstrumenten. Maar nu ze mij zien valt het uitbundige gezang en getrommel stil.
"Uh..hello.." zeg ik 'n beetje vertwijfeld. Dan ben je toch wel ineens heel alleen als enige blanke zo in het pikkedonker achteraf op een schoolpleintje met 20 tienerrs tegenover je..."I came for the music"
Dan zie ik in het donker ineens allemaal tanden verschijnen; en ze beginnen te lachen en praten en stoten elkaar aan. "We're finished" zegt een meisje.
hmm..jammer..ik wil me omdraaien en weglopen maar hoor "but we can play one for you!" Dat laat ik me geen twee keer zeggen..een persoonlijk concert!
De drums worden weer in elkaar gezet en uit volle borst zingt iedereen het voor mij onverstaanbare maar onzettend ritmisch lied...de drums maken het helemaal af en iedereen gaat compleet uit zijn dak. Iedereen danst, springt en beweegt zoveel mogelijk ledematen tegelijk. Geweldig!!
Ze stralen allemaal en 't klinkt fantastisch! Dit is toch wel echt puur genieten..

En lucky me...de dans kon ik s'avonds onder de douche verder voortzetten. Er zaten namelijk ineens honderden mieren en spinnen in het hokje van 1m2 zaten, en vonden mijn benen nogal interessant.
Maar goed...aangezien dat hokje de enige wasmogelijkheid is en je toch al het zand van je af wilt spoelen moet je wat...
al hoppend en springend probeerde ik zo goed en kwaad als het kon in een recordtempo mijn haren te wassen en het water over me heen te gooien..
En nou ben ik niet echt bang voor spinnen, maar toen ik voorovergebogen mijn haar aan het uitspoelen was en er ineens een zwart-witte megaspin op mijn rug sprong en tegelijkertijd 5 mieren via mijn knieen hun weg naar boven aan het maken waren heb ik toch wel even flink wat boogywoogy/breakdance/chachacha-moves gemaakt daar...

Zondagmorgen
7.15; ik word opgehaald om naar de kerk te gaan door een meisje uit de buurt die me de dag ervoor aansprak op straat en me uitnodigde. Imagine: Sisteract.
Na uitgebreid door iedereen verwelkomt te zijn "You're welcome!!" raakte ik in gesprek met een jongen uit het koor. Zijn stopwoord: "Powerfull!!" en hij had een lach die bijna beide oren raakte en er volgens mij niet af te slaan was.."Where you from?" (favoriete vraag hier) "Holland" "Oh! That's powerfull!" Eh?
Vol enthousiasme en overgave vertelde hij me over het zuiveren van je ziel, get spiritual, brighten up your eyes and seeee!!! Thats powerfull man!!
Uiteraard werd de bijbel er nog even bijgepakt om de zojuist gesproken woorden te onderstrepen.
De dienst begint. Een Whoopi Goldberg in het kwadraat beklimt het podium en pakt de microfoon. Pray!!! Everyone pray!! Dan begint ze onverstaanbaar maar overduidelijk helemaal in haar element een kwartier in de microfoon te bazelen.
Ik weet eindelijk de glimlach van mijn gezicht te krijgen maar zogauw ik rondkijk is hij meteen weer terug.
Iedereen heeft een plekje in de zaal gezocht en staat...De een met de handen omhoog, de ander gebogen en weer een ander wiebelend...iedereen duidelijk 'in zichzelf' en niemand trekt zich wat van elkaar aan. Er wordt van niets gek opgekeken , elk persoon dankt op zijn of haar manier. En sommigen hebben daar nou eenmaal een stoel boven hun hoofd geheven voor nodig...

Dan begint het koor..Go Sisteract!!
begeleidt door drums en een keyboard swingt het de pan uit! Elke neger (ik was de enige blanke) gooit dan ook bereidwillig zijn of haar heupen in de strijd en zingt uit volle borst mee...of er juist lekker tegenin, of wat goed getimede "oeh!", "yeah!" en "aha" 's er tussendoor.

Moet eerlijk bekennen dat het meeklappen me wat minder soepeltjes afging...de combinatie van het Afrikaanse ritme en het dubbel ipv enkel klappen maakte dat ik me een beetje een Josti voelde...maar ach...ik was niet de enige daar.
Dan stopt het koor en moet iedereen elkaar (nogmaals) verwelkomen en daarna elkaars handen blijven vasthouden. Er is nu een grote warrige slinger van mensen door de kerk en gezamelijk wordt gebeden. (ook hier worden de stilte's opgevuld met kort maar krachtige 'Mmmm Yeah!" "You preach!!" Aha!"
Dan begint ze te preken over demonen (?) welke op de loer liggen om je te pakken; iedereen schrijft keurig mee en aan het schrift van het meisje naast me te zien gebeurt dat elke week.
Aan het einde van de dienst wordt mijn naam en adres nog gevraagd en wordt ik massaal uitgezwaaid. Uiteraard weer met brede lachen en welgemeend worden teksten als " God bless you!!" "Jesus loves you!" en " I'll pray for you!" me nageroepen.
Thanx! Ben benieuwd of ze volgende week in de moskee ook zo hartelijk zijn :-)

Als afsluiting nog wat geinige winkelnamen die ik onderweg tegengekomen ben:

1. Playboy Barbing Shop
7. Take it easy bus
8. Peace man Art studio
En mijn favoriet:
9. We were like you Beauty Salon

Laiverds...dat was het weer voor nu.
Thanx again voor de berichtjes..kan jullie helaas niet allemaal persoonlijk een bericht terugsturen (internet is hier nog niet wat het in NL is..) maar lees ze allemaal (vaak wel twee keer) en maken me superblij! Heel erg bedankt!!
Ik denk aan jullie!

Dikke knuffel en veel liefs, Nienke

• 01 Oktober 2007 - 17:24

Sophie:

Lieve lieve Nien!

Jou verhalen zijn altijd weer een genot voor m'n ogen. Heerlijk, super leuke verhalen!
    Fijn dat je zoveel meemaakt, en een blauw geel alfabet lijkt me een super idee ;)

lieve nien, dikke kus!

• 01 Oktober 2007 - 17:32

Thomas:

He nienke, wat een teksten.. Mooi werk! Hebben ze misschien nog een co-assistent nodig daar?? Krijg namelijk wel zin om naar ghana te gaan. Veel succes met het onderwijzen van het alfabet en de groetjes!

• 01 Oktober 2007 - 19:13

Mette:

Lieve Nien,
    Heel veel liefs voor jou!
    Liefs!
    Met

• 01 Oktober 2007 - 20:24

Linda Oosting:

Hey Nienke,
    Wat kun jij mooi schrijven zeg! Ik lees je verhalen in één adem uit...geweldig!
    Maar je maakt wel wat mee daar zeg...indrukwekkend lijkt me het allemaal.
    Heel veel plezier en succes daar en ik kijk uit naar het volgende verhaal.

x Linda

• 01 Oktober 2007 - 22:13

Frank En Ing:

Hal lieve Nien,

We hebben net samen je verhaal gelezen.
    Sjonge jonge wat maak je daar wat mee zeg! Geweldig!!! Het lijkt me super om zoiets te beleven, behalve dat douchen dan hé (zo'n spin kom ik namelijk niet graag tegen). Ik ben blij dat je zo geniet, dat is ook goed te zien op de foto's (een stralende Nienke!). Nou lieve meid we wensen je nog een heerlijke tijd en tot hoors maar weer!

Groetjes en een hele dikke knuf van ons allemaal!

P.s. met een beetje mazzel gaat Suus in juli naar Zambia met school. Er mogen 12 leerlingen mee en er zijn 25 gegadigden. Ze heeft een motivatiebrief moeten schrijven en waarschijnlijk krijgt ze volgende week een gesprek. Spannend!!!
    Nou nu stop ik er echt mee hoor...

Doei, tot gauw XXX

• 02 Oktober 2007 - 07:20

Els:

Nienke... Ik kan niet anders zeggen: WOW. Ik zie jou daar echt helemaal lopen en alles wat je beschrijft zíe ik je gewoon meemaken (voor zover er een voorstelling van is te maken; de foto's helpen voor de beeldvorming): alles op z'n nienke's. Wat een machtig mooie verhalen. Ik ben zo trots op jou dat je dit allemaal doet, als dít geen ervaring voor het leven is!
    En wat een briljante verhalen allemaal, hahah je maakt wel maffe dingen mee, hoor!!
    Dikke kus en schrijf snel weer (tis leuker dan de boeken die ik zelf lees!),

xxx uit saaiiii grunn

• 02 Oktober 2007 - 08:31

Eef:

Amen sister! klinkt allemaal goed!!! wat een andere wereld klinkt het daar, fantastisch! xx

• 02 Oktober 2007 - 12:50

Bianca:

hee lieverd!!! wat weer een fantastisch stuk!! fijn dat iedereen daar zo lief is! is je abc helemaal gelukt??? dikke kus uit groningen! i miss you!! xxx

• 02 Oktober 2007 - 14:41

Manon:

heej nichie!

Helemaal geweldig je verhalen.. Ik heb er weer van genoten.. Ik ben iedere keer weer blij als er een nieuw verhaal ij is gekomen! Fijn dat je het naar je zin hebt daar..!!

kusje!

• 02 Oktober 2007 - 16:59

Eline:

Hee Nien,
    Wat weet je de dingen toch fantastisch te beschrijven. Klinkt allemaal nog steeds super! Wacht nu alweer met smart op je volgende verhaal.
    Dikke kus Eline

• 02 Oktober 2007 - 19:02

Doutsen:

KUS KUS KUS!!!!!!

• 03 Oktober 2007 - 07:23

Elske:

Hahahahaha, powerfull!! You made my Wednesday morning again!

• 03 Oktober 2007 - 11:27

Marieke:

nieeeen!!
    fijne verhaaltjes weer hoor! en nu kan ik lekker toch echt fotootjes gaan kijken zag ik! leuk leuk!
    lekker genieten!
    liefs mariek

• 03 Oktober 2007 - 12:19

Manon:

Ik denk dat ik de spin niet had overleefd, you wildthing! Moet je de the jackson five niet even uitnodigen om je klasje het ABC te leren? Kus! AnnuManon (ben niet de enige hier)

• 03 Oktober 2007 - 15:51

Hanneke:

Hey lieve Nien!
    Een hele dikke kus vanuit Groningen!!
    Veel liefs en geniet!!
    Xxx

• 05 Oktober 2007 - 08:41

X Suus!:

Haa Lieve Nien!

Super verhalen alweer! haha die spin iieehh ik kan me voorstellen dat je de hoelahoep en chacha te gelijk maakt! OMG!
    Ik ga trouwens misschien naar Zambia dus wie weet zie ik ze ook!
    En omdat ik als de dood ben voor spinnen word dat leuk!

NoT!(A)

Ahja ik spreek je snel weer! Super veel plezier nog daar!!

Kusjeeeeee(L) Suus je nichtjee(A)

• 05 Oktober 2007 - 19:17

Monique:

Geweldig om je verhalen te lezen! Via jou woorden krijg je een veel betere indruk van hoe het leven daar is dan van alle documentaires bij elkaar.
    Echt fantastisch!

OOk groetjes van Rein

• 06 Oktober 2007 - 17:58

Kaaaaadin:

hey nieniej,
    vind t echt leuk om je verhaaltjes te lezen, zo grappig! en ook leuke foto's!

Echt fijn dat je t zo leuk hebt daar!

Dikke knuffel van je nichiej

• 07 Oktober 2007 - 13:37

Geeske De Jong:

Hé Haaya Actie, wat leuk om je verhaal te lezen.
    Ik kreeg je adres net via monique. Geweldig om dit mee te maken. Heel veel succes en natuurlijk plezier daar.
    Groetjes, van Hennie van Grunsven

• 08 Oktober 2007 - 10:23

Marleen:

Dag allerliefste schat!

Hoe is het met je?? Ben je al op het andere project? Ik denk elke dag aan je, ben erg benieuwd wat je verder allemaal meemaakt. Hou van je

xxxx Marleen

• 08 Oktober 2007 - 11:14

Malou:

Nienke! Lieverd! Ben erg blij je verhalen te lezen! Je schrijft zo mooi!! Echt genieten dus...

Kort vraagje: Op werk kan ik niet op hotmail, dus maar even via deze weg): jij werkte toch vaak voor een bedrijf dat ook moordspellen enz. deed?? Mijn begeleidster wilde graag weten welk bedrijf dat is, dan kan ze wellicht boeken! Zou heel lief zijn als je me dat wilde toesturen. Begrijp dat internet heel moeilijk is, maar als je het leest... (malouchi@hotmail.com..)

Heel erg bedankt en ik kijk uit naar je volgende verhaal!

Kus, Malou

• 08 Oktober 2007 - 18:28

Elisa:

lieve nien, wat maak je veel mee en je haalt er zoveel uit, echt cool! ben trots op je lief!!! stoertje die je bent, alles meemaken en beleven. Geef je de lieve kinders daar een knuffel van mij! en voor jou hele dikke kus!! Elisa

• 09 Oktober 2007 - 10:33

Patty:

Hey Nienert!

Geweldig wat je toch weer allemaal meemaakt. Blij te horen dat je Najade ook daar met de geel-blauwe verf in ere houdt ;). Hopelijk kent iedereen nu heel gauw het hele alfabet. Als je weer terug komt mag je het in ons huisje voortzetten ;). Ze boffen daar maar met zo'n enthousiasteling als jij. Meis, geniet van alle leuke dingen die je daar meemaakt. We missen je!
    Dikke smekkiesmakkie,
    Pat

• 09 Oktober 2007 - 15:17

Anique:

Hai lieve Nien!
    Super verhaal weer. Vond het fijn je stem vorige week even gehoord te hebben, zo raar dat je zo ver weg bent! Hoe bevalt het nieuwe project? Succes! Veel plezier, geniet er lekker van. Hier mis je niets! Dikke kus uit Groningen

• 10 Oktober 2007 - 11:15

TOOS!:

HOI LIEVE NIENK!
    Hoe gaat het daar in Afrika???!
    HEEL LEUKE VERHALEN ZEG!!
    Echt super gaaf!
    Hier gaat alles z'n gangetje in het hoge noorden! Het wordt wel weer wat kouder!
    Op de FAAM gaat het goed: harstikke leuk met de HC Milaners!
    Dispuut zijn nieuwe jetsers zijn alweer gevraagd (wist je denk ik al)! hartsikke leuk meisjes! En afgelopen weekend inauguratieweekend! Was leuk, maar ook een beetje raar! Paar maanden geleden stond je er zelf nog!! Snap je!
    Verder gaat alles goed met hockey en school!
    Wens je nog ECHT heel veel plezier!!
    TOT HEEL SNEL WEER!!
    EN GENIET VAN ALLES!
    HELE DIKKE ZOEN! TOOS!

• 10 Oktober 2007 - 22:20

Suus (Dons):

Schatje, beetje laat, maar alsnog!! Wat een verhalen, lekker bezig, fantastisch! Ben jaloers deern! kuskus

• 12 Oktober 2007 - 08:32

Evelien:

Hee Nien, wat een topverhalen! Ben nu in Turkije alles aan het lezen (was er nog niet aan toegekomen) en vind het echt fantastisch. Ik lag helemaal dubbel, heb ook wat aan m'n ouders voorgelezen, over Richy uiteraard. Arme jongen ;) Heb je m'n mailtje nog gelezen? Vast wel toch?Ik kreeg een mailtje terug waar niks in stond, dus ga er vanuit dat je 'm wel gelezen hebt :). Meis heeeeel veel plezier nog met alles, ik vind dat je het supergoed doet. Ik kijk uit naar je nieuwe verhaal. Kus Evelien

• 16 Oktober 2007 - 08:10

Merel:

Hoi Lieve Nien! Weer zo'n geweldig verhaal! Ben heel trots op jou. Mis je!

Dikke kus, Merel

• 23 Oktober 2007 - 11:23

Maike:

Liefste Nien, Bedankt voor je SMS! WOw en wat een verhaal! Je bent een topper en heel veel succes en plezier! Dikke kussen!! xoxo

• 03 November 2007 - 11:03

Renée:

heey lieve nienk! blijf vooral zo schrijven!! ik hoorde zelfs van volgens mij was het thomas je annu genootje dat je een extreem talentje hebt! Ik zie een boek aankomen...

kusss