Week 1 - Reisverslag uit Tamale, Ghana van Nienke Leenders - WaarBenJij.nu Week 1 - Reisverslag uit Tamale, Ghana van Nienke Leenders - WaarBenJij.nu

Week 1

Door: Nienke

Blijf op de hoogte en volg Nienke

21 September 2007 | Ghana, Tamale

Dinsdag morgen half 7.
Voordat dat wekker uberhaupt kan gaan wordt ik al wakkergezongen door de moskee naast ons huis. Kijk slaperig uit het raam, en besef ineens weer dat ik in Afrika ben. Sta in een sprong naast m'n bed! (ok...nadat ik mezelf uit de klamboe bevrijd had..)
Spring onder de douche (emmer koud water) en krijg te horen van de gastmoeder dat mijn ontbijt klaar staat. Thee met witbrood. Hardstikke lekker en zeker goed voor Ghaneze begrippen.
Om 7.45 ga ik van tafel en pak mijn rugzak om naar school te gaan. De gastvader vraagt wat ik van plan ben...ik kijk een beetje vertwijfeld (Moet ik nog een dankgebedje zeggen voor het ontbijt? Mag ik als meisje niet alleen over straat? Moet ik eerst nog helpen in het huishouden?) en zeg dat ik naar school wil.
Dan begint hij heel hard te lachen.
"NO! NO!! Don't go! You go by 9 o'clock."
"But it starts at 8 sir.."
"Look outside!"
"ok.." (ik kijk naar buiten..geen idee wat waarnaar)
"What do you see?"
"Your garden..?" (hoop vanuit de grond van mijn hart dat hij niet vraagt onkruid te wieden of iets dergelijks..in de eerste plaats omdat alles in zijn tuin eruit ziet als onkruid, ten tweede omdat het keihard regent)
Weer een bulderlach...verkeerde antwoord dus..kan ook echt niets bedenken wat er dan buiten gedaan zou moeten worden.
"The rain!! You see the rain! It's raining!"
" uh...yes..?"
" So school is closed"

Haha! Regen = geen school!

Woensdag 8.00
De school begint. Kinderen stellen zich onder dwang van een paar oudere kinderen met stokken (klassenoudsten?) op in rijen, en beginnen uit volle borst te zingen, begeleid door drums...
Ik ga naar de lerarenkamer en krijg een paar boeken in mijn hand geduwd...met de vraag waar ik op wachtte. "De leraar" antwoord ik. "No, you go..class is waiting".

Pfft! Goed dan..
Ga naar de klas en steek voorzichtig mijn hoofd om de hoek.
Iedereen staat per direct op, armen strak langs het lichaam en in koor klinkt "Goodmorning Madam! How are you?"
"Fine thank. How are you?"
"I'm fine too. Thank you." Weer perfect tegelijk. Vraag me af hoe vaak ze dat geoefend hebben.
Ik stel me voor. "Nienke"
"Hello Niejenkie" hahah! Ook goed.
Dan doe ik een namenrondje van de klas, en aan hun gelach te horen is mijn uitspraak van hun namen net zo slecht als andersom.

Ik zie dat er geen boeken en krijtjes zijn...En besluit te gaan zingen.
'Old mc Donald had a farm' (alleen de Hiejahiejahoo kunnen ze meezingen) Kumbaja My Lord (miste nog net het gitaartje en het kampvuur...de uniformpjes zijn present!) en Aramsamsam.
Dan die ik dat de helft van de klas nog steeds staat..de andere helft hangt vermoeid over de tafeltjes...
Ik zeg "You can sit down if you like"
Meteen laat iedereen zich een zucht van opluchting in de schoolbankjes vallen..Oeps! Ze wachtten blijkbaar al die tijd op mijn toestemming..

Het schoolhoofd komt binnen en vertelt dat de leraar vandaag niet komt omdat er een meeting is in de stad over het nieuwe onderwijssysteem. En dat de kinderen naar huis mogen als ze willen, maar ik ze ook les mag blijven geven.
Dus ik draai me naar de klas en vertel ze dat ze vrij zijn.
" No stay!!! Teach!!"
Dit zou in Nederland dus echt ondenkbaar zijn.

Geef nog wat Engels (lichaamsdelen en gezicht) en rekenen (optellen en splitten) en de dag af met "Head, shoulders, knees and toes, knees and toes". Ik denk dat het een grote hit wordt.

Donderdag 8 uur.
Ben de enige 'leraar' die aanwezig is. ga dus naar mijn klasje en begin met lesgeven. Tussen half 9 en half 10 druppelen de leraren van de andere klassen een voor een binnen..nog geen teken van de leraar van mijn klas.
Geef weer Engels en rekenen; en probeer van elk een beetje het niveau te bepalen.
Even voor de duidelijkheid: de leeftijd in mijn klas loopt van 7 tot 15 jaar, en het niveau van vloeiend Engels lezen en schrijven tot het niet eens kunnen overschrijven van een opgave uit het boek. Iedereen gaat hier namelijk gewoon altijd over, en bij het aanmelden van een nieuwe leerling wordt het niveau in drie vragen bepaald.
- What's your name?
- Where are you from?
- Can you read this? (wijzend op het woordje 'book')

Tegen half 12 vind ik het wel mooi geweest. De kinderen zijn moe, en ben ook ruim een uur eerder begonnen dan de andere klassen.
Laat de kinderen naar huis gaan, en loop naar de lerarenkamer. Of ik moe was. Nee..helemaal niet.
Want anders kan je de kinderen wel laten doen alsof ze slapen en zelf relaxen..(?!?)
Ik zeg dat ik de kinderen naar huis gestuurd heb. Zijn blik vertrekt en een andere leraar (waarschijnlijk daar het relaxen) kijkt gespannen van mij naar het schoolhoofd en terug.
Het schoolhoofd perst een lachje rond zijn mond en zegt; "School's out at 12"
Ik zeg dat ik dat begrijp, maar dat ik anderhalf uur eerder dan de andere leraren begonnen ben, en bovendien, als ik er niet geweest was er vandaag uberhaupt geen leraar was voor de klas.
Zijn antwoord; "Come when you want (met andere woorden, slaap lekker uit...chill ze, laat ze maar wachten) but keep the kids in school 'till 12."
Ok...het maakt dus niet hoe laat je komt, of je komt, wat je met ze doet, zolang ze maar van 8 tot 12 op school zijn.

Ik loop naar buiten en roep wat kinderen die er nog zijn terug en laat ze voetballen.
Ik zit in een hoekje in de schaduw, en kijk uit op Kindergarden 2 (groep 2).
Het 'laat de kinderen maar doen alsof ze slapen' valt op zijn plek...de hele klas ligt met zijn armen en hoofd op de tafel en de lerares zit voorin de klas verveeld naar het mais te kijken. Ze ziet me niet.
Dan tilt een van de kindere voorzichtig zijn hoofd op en kijkt stiekem met een oog nog dicht rond naar de rest van zijn klas...ik moet er om glimlachen.
De lerares niet. Ze springt op, pakt een stok en slaat hem keihard op zijn rug, hoofd en gezicht. Door het gekerm van het kind kijken nu ook een paar andere kinderen op. Dat hadden zie niet moeten doen. Ze rent er op af en begint ook hun een voor een af te ranselen. Gevolgd door de hele klas...langs elke tafel loopt ze en geeft iedereen een paar harde klappen met de stok...sommigen blijven zo stil mogelijk liggen in de hoop dat ze stopt...anderen proberen de klappen van de stok af te weren met hun handen.
Mijn hart breekt, mijn handen trillen en mijn ogen rollen uit hun kassen...wat gebeurd hier in vredesnaam!!?
Is dit cultuur?? Pure mishandeling?? Mag ik ingrijpen of leg ik dan de 'westerse normen en waarden' teveel op??
Het liefst wil ik opstaan, die stok pakken en haar een klap geven...maar bedenk me dat dat waarschijnlijk totaal geen zin heeft...Dit is vast niet de eerste en laatste keer dat ze dit doet.
Wel besluit ik naar het schoolhoofd te gaan en aan te vragen of dit een normale gang van zaken is. Nee, zegt hij, het is een uitzondering.
Later die dag hoor ik dat het hier wettelijk verboden is om de kinderen op school te slaan...
Hopelijk was het dus inderdaad een uitzondering en hoef ik deze ontzettende 'lieve' kleuterjuf volgende keer niet op de wet te wijzen.

Nog enkele geinige vreemde dingen als afsluiting:

1. Ik mag niet met schoenen aan naar binnen, maar moet wel mijn fiets in de woonkamer parkeren.
2. Tijdens een gesprek moet je zorgen dat zij niet je voetzolen zien. Dat is namelijk niet netjes.
Tijdens dat zelfde gesprek is neuspeuteren, spugen, je hand in je broek of scheten laten geen enkel probleem.
3. Gang van zaken in een grote winkel:
1. ga naar de afdeling, wijs aan wat je wilt hebben (na lang wachten)
Je krijgt een bonnetje.
2. Ga naa de kassa, wacht opnieuw en reken af.
3. Terug naar de afdeling, geef bon.
4. Wacht op een andere bediende die het voor je pakt en afneemt (er is hier veel stof)
5. Loop naar de uitgang. Voor je buiten bent nog twee posten (=2 x wachten)
de eerste op een stempel op je bon te zetten, de laatste om het verkochte artikel in het Grote Boek te schrijven. Vijf medewerkers, een artikel. Goed management. :-)

Als laatste nog heel erg bedankt voor al jullie lieve berichtjes, erg fijn om te lezen!!

Heel veel liefs, Nienke

• 21 September 2007 - 15:32

Sophie:

Hey lieve Nien!

Jeej, wat een verhaal zeg! Een beetje een zooitje ongeregeld mag ik wel zeggen met die scholen, wel super goed dat jij er dan wel vroeg bent :)
    Dat van die lerares had ik ook niet aan kunnen zien.
    Kijk uit naar de rest van je verhalen, lieverd!
    Hier gaat alles ook z'n gangetje, gister Jesters op de FAAM gehad, zitten echt hele leuke tussen!

kusjes!!!!

• 21 September 2007 - 15:36

Elske:

Hilarisch en tragisch, mooi om allemaal te lezen op deze zware en nu toch echt wel saaie werkdag.

Heel veel plezier met alles en succes met de wereld en groep-2-juffen verbeteren!

Liefs Elske

• 21 September 2007 - 15:37

Li:

jo nien,wat een verhalen!!fantastisch om te lezen.dat nieuwe management beleid is lang niet gek...!!haha!

• 21 September 2007 - 15:56

Malou:

Liefie!
    Fijn te horen dat alles goed met je gaat! Wat een verhalen... Hoop dat je nog een top-tijd hebt en dat je hiermee de wereld een klein beetje beter kunt maken ;-)

Dikke, dikke kus

• 21 September 2007 - 15:59

Elke:

NIENKEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE :D!!!!!
    wow wat een verhaal zeg!!,, echt apart om te lezen, mooi maar echt net zostom vn die vrouw die juf zegma,,,, ik hoop echt dat je het erg naar je zin hebt!!! ik zal zeker vaak aan je denkenn lieve meid(K)(K)(K) dikke vette zoennnnnaa:D:P elkeeeeeeeee

• 21 September 2007 - 16:39

Janne:

Jemig Nienke, ik had geen idee dat dit in de planning zat! Wat een ervaring echt super, bedankt dat je me hebt toegevoegd aan de mailinglist! En wat een culture shock inderdaad!!

Kijk uit naar de rest van je avonturen, je schrijft lekker, leuk om te lezen:-)!
    Heel veel plezier!

Kus Janne

• 21 September 2007 - 16:40

Leonie:

Misschien moet je van schrijven je hobby of misschien je beroep maken Nien!Tis zo leuk om te lezen, je krijgt zo'n goed beeld! Maar die juffrouw, ik zou idd ook bijna terug geslagen hebben! Hoe idioot he dat zoiets kan! Veel plezier lieverd!xx

• 21 September 2007 - 17:19

Lieke:

Dag lieve Nien,

wat een fantastisch verhaal.. Erg mooi om te lezen.. Echt interessant dus om met die kinderen om te gaan als ik dat zo hoor. En wat een vreselijk mens, die andere juffrouw, ben benieuwd hoe dat gaat aflopen...

Schat; heel veel succes en tot snel mails/spreeks!

DIKKE ZOEN,
    Lieke

• 21 September 2007 - 17:35

Furby:

Mooi avontuur hoor!! Ontplooi en ontdek!

• 21 September 2007 - 17:46

Annemieke:

Hey Nienkenien! Wat fantastisch om ff te lezen hoe je t daar hebt. Het begon als een top-verhaal, maar van dat slaan kreeg ik ook ff rillingen. Je zult vast en zeker nog vaker versteld staan vd cultuurverschillen! Geniet van de mooie ervaringen en super dat je die kinderen iets positiefs mee kan geven op deze manier! Succes laiverd!

kus miek

• 21 September 2007 - 18:37

Marijke:

Hej Nienke,

Leuk dat je me hebt toegevoegd. Ga je zeker volgen!

Wens je heel veel succes en vooral een onvergetelijke tijd.

x Marijke

• 21 September 2007 - 19:02

Ing En Frank:

Hey Nieneke,
    In één van de reacties hieronder lees ik het advies aan jou om iets te gaan doen met je schrijftalenten. Wij delen dat advies, jouw verhalen lees je echt met plezier! In die korte tijd dat er bent heb je al flink wat "cultuurschokken" doorgemaakt in een wereld die wel heel ver van de onze afstaat. De door jou beschreven etiquette tijdens een gesprek spreekt mij eigenlijk wel aan. :)
    Groetjes en Q's van ons!

• 21 September 2007 - 19:09

X Suus:

x Haa lieve Nien!

Jeetje wat een verhalen zeg!:)
    Zo te horen heb je wel een super leuk gastgezin ofniet! Wat kun jij leuk schrijven! Als je schrijft heb ik het idee dat ik er zelf bij ben haha!
    Misschien moet je er iets mee gaan doen!:P
    Wel heel erg inderdaad van die lerares zeg jeetje! Maar ik wacht je volgende verhaal af!

Kusjeeee(L) Suus!

• 21 September 2007 - 19:47

Anna Timmerman:

Hey Nienke, wat geweldig om te lezen!! Hoe lang zit je in Ghana?
    Wat een verschil met het onderwijs hier. Ik sta nu al weer 4 jaar voor de klas, maar zoals jij het hierboven beschrijft ga je hier no way meemaken!
    Heel veel plezier daar en geniet ze.

PS: Als ze daar een internet aansluiting hebben kunnen we eventueel wel een mailproject op poten zetten tussen jouw kids en die van mij. (ik heb nu groep 7/8) Leren ze internetten, Engels en een andere cultuur. Misschien een leuk idee?

Groetjes en genietse daar. Anna

• 21 September 2007 - 20:39

Milon:

He nienke!!
    Jeetje man mijn ogen rollen bijna uit mijn kassen als ik jouw verhaal lees. Wat een verhaal!!!! Trek je het nog wel een beetje daar?? Heb je daar ook mensen met wie je leuke dingen doet? Of heb je daar geen tijd voor? Ik blijf met veel nieuwsgierigheid je berichten lezen!!Hier gaat ook alles prima, weer lekker druk in de weer as ever.

Hele dikke kus en heel veel plezier
    Milon

• 22 September 2007 - 08:43

Marieke:

nieeeeen!!!
    ik zit echt met open mond te lezen, ten eerste om de leuke cultuurverschillen, ten tweede het verhaal van die kleuterjuf, tjemig!! wacht op je volgende berichtje!!
    liefs mariek

• 22 September 2007 - 09:18

Lonneke:

Hej Nien!

Zo'n lousy schoolsysteem mogen ze van mij ook wel eens aankaarten op de RuG! Ik ben namelijk een kei in tukken! De fysieke afhandeling van vind ik wel echt erg hoor! Pfff.. is nie lache!

Over twee weekjes mag ik met de poeperd in Zuid-Afrika zitten. Hoop eigenlijk dat ze in mijn hotel ook 100 pannen hebben en voor de rest iets gecivieliseerder zijn. Vijf medewerkers op 1 artikel staat me overigens wel aan!

Heel veel plezier daar nog en hasta luego!

Liefs,
    Lon

• 22 September 2007 - 09:58

Els:

Niejenke!
    Wat een briljante verhalenverteller ben jij! Ik zie je daar staan maar ook weer niet; onvoorstelbaar dat je zulk werk doet (ik zou het je niet nadoen; voor zo'n klas staan ennn vermaak ze maar).
    Heel goed dat je, al is het voor je eigen gemoedsrust, bij het schoolhoofd hebt nagevraagd over de manier van doen van die schooljuf... moet een heel lastige & confronterende situatie geweest zijn.

Heb je ook al wat foto's gemaakt? Ik ben zo nieuwsgierig naar hoe het er daar uitziet!

Dikke kus uut Grunn

• 22 September 2007 - 11:10

M'nonnetje:

Heej nicht!
    Wat maak je toch weer een dingen mee.. Nou ja dat je kan uitslapen is voor jou in ieder geval geen probleem..!! haha..
    Dat ze die kinderen zo slaan is wel minder! De volgende keer pak je die stok, maar echt af!
    nou meis ik ben benieuwd naar je andere vehalen..!! Nog veel plezier daar...
    Kusje

• 22 September 2007 - 11:23

Pappie En Adele:

Nou daar gebeurt tenminste zo het een en ander. Tjonge, wennen onniedan.
    Ik kan me zo voorstellen dat je de eerste dagen 's avonds toch nog wel even met de ogen open in je bedje ligt om de dag nog eens aan je voorbij te laten komen na al die voor ons wel hele vreemde gangen van zaken.
    Fijn je het allemaal met humor weet te omschrijven/belijken.
    Als je zo je verhaal aan het doorlezen bent, bekruipt mij wel een beetje een gevoel van jaloezie; met je les beginnen wanneer je wilt, de klas laten alsof-slapen, alleen die stok staat mij heel erg tegen, waarom geen sweepje (oh, peter, wat grof)
    Nee, dan toch maar hier en daar een iets drukkere klas.
    Moet je toch niet aan denken!!!!
    Kijk je trouwens wel uit?
    Ik lees dat je daar de fiets binnen moet zetten. Dus je hebt een fiets. Kijk uit met oversteken en blijf met de fiets wel op het fierspad he!
    Hier gaat het allemaal goed en het Isendoorn gaat door.
    Groetjes van ons alle vier!

Doeoehoeoei!

• 22 September 2007 - 12:24

Maike:

Oh lieve lieve Nien, Ik ben zo trots op je dat je dit doet. Ik geloof inderdaad dat zo'n andere cultuur je soms echt verbuisterd laat staan. Gelukkig ben jij, lieve juf nienie, heel lief voor de kids! En ik vind je ook lief! Kus

• 22 September 2007 - 12:37

Met:

Lieve Nien,
    Zoals je je verhaal begint, jij voor de klas, etc. dat is precies wat ik voor me zag toen ik jou mijn kaartje schreef... op en top Nien! Wat ben je een ontzettend dapper ding zeg, besef je dat wel! :P Het vervolg van je verhaal...gadsie...wat een verhaal..de rillingen liepen ook bij mij over mn rug. Maar zoals jij dat met woorden weet te vatten, dat is wel kunst hoor Nienie...bijzonder om jouw verhalen te lezen! Lieverd, geniet weer van de aankomende tijd en hopelijk niet een volgend dergelijk naar voorval!
    Liefs!
    Met

• 23 September 2007 - 09:25

Merel:

Hoi Nien! Ben blij dat het zo goed met je gaat. Ik geniet echt ontzettend van je mooie verhalen en je geweldige schrijfstijl! Keep them coming! Lieverd, ik denk aan je. Succes!!

Liefs, Merel

• 23 September 2007 - 10:02

Linda Oosting:

Ha Nienke,
    Ik had natuurlijk al heel wat verhalen uit Ghana gehoord van Marleen, maar wat ik nu bij jou lees 'slaat' alles!
    Als je zelf voor de klas (in Nederland) staat, dan kun je wat jij nu meemaakt je absoluut niet voorstellen. Heftig hoor!
    Ik wens je verder ontzettend veel plezier en succes daar in Ghana! Ik blijf je verhalen met plezier lezen.
    x Linda

• 23 September 2007 - 13:34

Cor Van Oostende:

Hoi lieve Nienke,
    Wat een andere wereld he.
    Doe lekker veel ervaringen op maar kom alsjebieft weer terug (wel alles afmaken) NB "met afmaken bedoel ik natuurlijk je reis en doel"
    Dikke kus van Cor en hou je taai (voor als ze je in de kookpot stoppen) Humor Ha ha

• 23 September 2007 - 17:55

Marleen:

Dag allerliefste schat!

Heb je fijn kunnen internetten bij My com? Ik hoop echt dat je peter nog kunt ontmoeten. Richy is ook echt een schat. Geniet je ook niet van het rondfietsen daar?? Al die mensen in hun kraampjes. Vanalles op hun hoofd dragend. Ik kon er zo van genieten. je woont heel dichtbij de compound waar we twee weken gezten hebben. Misschien kom je daar straks ook wel. Lig je ook zo vroeg in bed? haha heerlijk vond ik dat, ook wel een beetje knullig haha maar denk elke dag aan je

Liefs Leen

• 24 September 2007 - 08:36

Lieke:

He lieve Nien,

Wat een verhalen! Zo niet voor te stellen en wat een cultuurshock! Die geinige vreemde dingen zijn echt bizar!!Ben heel benieuwd naar je volgende belevenissen, dus schrijf je snel weer! Geniet ervan!

Dikke zoen Lieke

• 24 September 2007 - 10:52

Liesbeth:

Wat gaaf om je verhalen te lezen, wat een cultuurverschillen zeg!!!! Lekker genieten daar... en hoop idd dat de stokslagen voortaan achterwegen blijven :'(

Heel veel liefs uit 't verre Nijmegen

• 24 September 2007 - 12:39

Rixt:

Nien! Wat een fantastische verhalen! Je verteld het echt heel leuk...zie het als een soort film voorbij komen...heel leuk! Wel wonderlijk zeg, die cultuur daar. Heel apart, maar vast fantastisch om mee te maken. Ik weet zeker dat al die kinderen enorme fan van je zijn en juffrouw Nienke nu al nooit meer zullen vergeten!
    Ben heel erg benieuwd naar de nieuwe verhalen!
    Doe rustig aan en genietze daar!

heel veel liefs Rixt

• 24 September 2007 - 13:06

Anne:

hey nien,
    wat een verhaal zeg! lijkt me heel indrukwekkend en leuk, maar ook moeilijk.. ze hebben wel ietwat rare ideeën over voetzolen en knieën! you can show them to me anytime! kijk vol spanning uit naar je volgende verhaal!
    dikke kus anne

• 24 September 2007 - 13:42

Joop:

Hey Nienke,

Je was ongeveer 4 (en ik was nog ouder) toen ik je voor de laatste keer sprak. Weet je nog? Ha, ha…. Je had een gebroken pootje maar was het zonnetje in huis.
    Erg spannend daar allemaal in Afrika. Leuk hoor. Voor mij erg belangrijk, hoe is het eten daar? Ik vind het geweldig wat je doet, petje af, hoor.
    Ik zou zo zeggen, toy, toy, toy.
    Als je weer terug bent moeten we maar weer eens contact leggen.

Groetjes
    Joop

• 24 September 2007 - 17:20

Ikkeuutruurloooooo:

Ha meisie,

Fijn dat ze daar allemaal van die hele grote brede helmen op hebben op de fiets, zonder riempje zeker, wordt het voor jou in ieder geval een stuk veiliger van. Jeuj!
    We hebben inmiddels een aantal keer gebeld, maar ik krijg de indruk dat het laatste stukje van de verbinding inderdaad nog steeds met de djembee gaat; geen verbinding dus, of althans gaat hier niet over. Jammer. kZou je berst wer eens "live" wliien spreken, daar zo in den rimboe.
    Ik moet wel nog even zeggen dat ik het prachtig vind dat je het doet. Je doet het dan toch maar even. Petje af! (jammer, heb ik niet, OK, helmpje af, zo beter ?? :)) Is dit nu "lach-met-onderkin ?", of gewoon haakje sluiten?
    Domnuilnonniedan! :)
    Wij proberen binnenkort wel weer eens te bellen, wie weet wordt binnenkort de djembee vervangen door een blaaspijp, digitaal blazen, gaat sneller denk ik.
    Nou lieve Nienke, ik stop er mee, met schrijven dan, dus lieverd hou je taai en kiek uut met oversteken.
    Eerst naar links, dan naar rechts en daarna weer naar links en als de weg helemaal leeg is, maar dan ook echt helemaal leeg, haaks oversteken.

Dikke pakkerd,

XXXXXXXX het reurlse volk

• 24 September 2007 - 17:24

Ikke Opnieuw:

maken ze van een dubbele punt gevolgd door een haakje-sluiten een geel smilietje. Zag er echt uit als een glimlachmetonderkin, probeer maar.
    Dus . . . . . .

Tjow,
    uutdeachterhoek.

• 24 September 2007 - 18:46

Patriciony ;):

Hey Nienert!
    Jij moet echt een boek gaan schrijven. Geweldig! Je maakt wat mee daar! Wat een wereld van verschil. Ik ben echt trots op je dat het allemaal zo goed gaat. Ook goed aangepakt met die lerares. Had het zelf ook echt niet aan kunnen zien. Meis, geniet nog lekker van de komende tijd. We missen je!
    Dikke kus

• 25 September 2007 - 11:07

Marie-Louise:

Hey topper!!!!!!!

Wat een heerlijke verhalen om te lezen...het is echt oh zo Nienke :)! Ik vind je een superstoertje hoe je boven de meest bizarre ervaringen staat. Wat een andere wereld!Geniet met volle teugen daar he!

dikke kus,
    ML

• 25 September 2007 - 15:41

Wendy:

Hooooi Nienke!
    Wat een verhalen allemaal. Doet me denken aan de basisschool lessen die ik tijdens mijn zomervakantie in Suriname volgde(alweer 12 jaar gelden ofzo), maar toen was het daar ook heel normaal om een paar tikken uit te delen. Ik herken je cultuurshock in 2007:(
    Goed dat je het ff hebt besproken. Vooral door gaan met de experience en de mooie berichten typen.
    Liefs Wendy

• 25 September 2007 - 21:39

Doutsen:

Fijn je even virtueel gesproken te hebben!
    En wat een verhaal mijn kind....Klim jij maar wat vaker in die schrijfpen, want vind het heel interessant om te lezen wat jij daar zoal meemaakt.
    Pas goed op jezelf!!!

Veel liefs!

• 26 September 2007 - 15:06

Marieke (najade):

hai lieverd!
    wat een heerlijke avonturen beleef je daar. Maar wat een andere wereld zeg! Weet zeker dat je het fantastisch doet. Ben zelf net terug uit Marokko, waar we ook elke nacht werden opgewekt door het gebed vanuit de moskee.. aparte ervaring... vooral tijdens ramadan. Merk je daar ook veel van? lieverd ik wacht je nieuwe verhalen af, dikke kus vanuit zuid-spanje!!

• 26 September 2007 - 16:37

Han R:

Nien, wat een verhalen allemaal zeg!!
    Fijn om te lezen dat het allemaal goed gaat..en hoeveel je meemaakt.. Wat een belevenissen!!

Ik hou je in de gaten meis!
    Hele dikke kus!

• 08 Oktober 2007 - 18:06

Elisa:

Wow nien! wat een verschillen he! geweldig om mee te maken, en wat een nare mensen zijn er toch, die juffrouw, ze heeft denk ik echt niet door wat het effect op al die kids is. Gemeen!! Weet zeker dat jij ze in korte tijd kan laten zien hoe het ook kan en hoeveel liefde je te geven hebt!! Succes schatje!! xxxxxxxxxx

• 06 November 2007 - 20:44

Randi:

Oh Nienke, wat leuk om je verhalen te lezen! Meid, wat een ervaring!!!!
    Ik verheug mij nu al op je nieuwe verhalen!! Wel heftig, hoor!
    Veel geluk daar hoor! Liefs,
    Randi!